« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ŠALJI DALJE, NE VRAĆAJ

Riješite se neželjenih poklona

Darivanje onoga što nam je darovano, a što nam se ne sviđa, čini se kao ustaljena praksa koja nije za osudu- tko to nije uradio neka baci prvi kamen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

pokloni

,

rođendan

,

Božić

,

darivanje

,

darovi

Božić predstavlja divno vrijeme - obitelj je na okupu, tko je sretan dobije i božićnicu, vjernici utvrđuju vjeru, kolači, pečenica, puno je ugodne glazbe i filmova... i poklona. No što kad se pod borom nađe nešto odvratno, gadno, nešto što nikad ni u najluđim snovima ne biste sami se bi kupili ili darovali (hm, kažu poklonu se u zube ne gleda)? Ne mora se raditi o Božiću -  rođendani, krstitke, raznorazne prigode koje podrazumijevaju darivanje, sve su to situacije u kojima biste mogli dobiti nešto zbog čega će vam se želudac okrenuti.

Priznajte, koliko god htjeli biti pristojni i koliko god znali da je bitna samo namjera, neke darovane stvari jednostavno ne želimo držati u kući, nositi, piti i jesti ili tko zna što još. Čest je slučaj da taj neželjeni poklon samo provučemo kroz ruke i predamo nekome kome se zaista sviđa. Istina, netko uz grižnju savjesti, netko bez da trepne. To se čini kao prihvatljiva praksa. Svaka kuća bi trebala imati razvijenu strategiju za rješavanje ili odlaganje „bezveznih" darova. Šutite licemjeri! Tko to nikad nije napravio neka baci prvi kamen. Za one koji to tek trebaju učiniti, evo nekoliko savjeta za uhodavanje:

  • Dobro provjerite sve što ste dobili. Ne želite se naći u situaciji da poklonite nekome neki komad nakita koji vam je darovala „tetka od strine od bake iz Kanade" a na njemu piše posveta na vaše ime. Dobro, ako znate nekog imenjaka kojemu bi se takva stvar dopala, nemate brige.
  • Izbjegavajte nekome darivati prehrambene poklone (čokolada, bombonijera, pića, itd.). Svi mi u ovo vrijeme dobivamo poklone kojima je prošao rok trajanja. Bacite ih u smeće. Oni zločestiji znaju samo sastrugati taj datum i nadati se najboljem. Ipak, nadamo se da ne želite poslati bližnje u bolnicu.
  • Pravilno spremajte predmete. Ako želite darivati nekome ono darovano vama, morate biti dobri u procjeni koliko je loš taj poklon prije nego ga u potpunosti otvorite. Uništite originalno pakiranje i zeznuli ste se.
  • Ne vraćajte taj poklon osobi od koje ste ga primili. Čini se kao nešto sasvim logično, ali začudili biste se koliko nas sjećanje često iznevjeri, posebno kad se radi o neugodnim situacijama, poput primanja užasnog poklona, na primjer.
  • Ne darivajte poklone osobama koje znaju osobe od kojih ste te poklone dobili. Nije zgodno da prijatelji nalete na kavu kod vaših drugih prijatelja i u njihovom stanu ugledaju onu, za vaš ukus, katastrofalnu vazu ili sliku.
17.12.2009. 06:19:00
Novi komentar
nužno
nužno