objavljeno 06.07.2021. 15:01:00
NADUTOST

Riješite se nadutosti

Uz ove namirnice brzo možete umiriti želudac i smanjiti nadutost, pa isprobajte one koje vam najbolje pašu

Jedan od najboljih ljekova iz prirode
Jedan od najboljih ljekova iz prirode (Arhiva)

Nadutost može biti rezultat nekih zdravstvenih problema, ona se može javiti i kod onih koji nemaju osjetljiv probavni sustav.

Hoćemo li biti naduti ili ne uvelike ovisi o tome što jedemo, a ako ste već pojeli nešto zbog čega se osjećate kao balon, postoje namirnice koje vam gotovo u trenu mogu pomoći.

Ananas - ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže pri razgradnji proteina i olakšava probavu. Osim toga, nema puno natrija, a bogat je kalijem te može smanjiti upale u probavnom traktu koje dovode do nadutosti.

>> 5 namirnica koje vas napuhuju >>

Avokado - sve zdrave masti iz avokada mogu spriječiti nadutost. Uz to, četvrtina avokada sadrži čak 368 miligrama kalija, a pomaže i pri izbacivanju viška natrija iz organizma.

Banane - opće je poznato da su banane bogate kalijem, točnije, jedna banana ima oko 422 miligrama ovog nutrijenta koji je odličan u borbi protiv nadutosti. Studija je pokazala i da su žene, koje su prije obroka pojele bananu, imale manje problema s nadutošču od onih koje to nisu radile. Znanstvenici to pripisuju probioticima u tom voću.

Celer - celer je jedan od najboljih saveznika u borbi s nadutošću jer je, kao i krastavac, bogat vodom. Celer je bogat kalijem, ima diuretička svojstva i također djeluje protuupalno.

>> Ravan trbuh do navečer je - moguć >>

Đumbir - slično je i s đumbirom koji može ublažiti bolove u trbuhu. Ipak, bitno je da đumbir bude sirov i svjež jer je onaj prerađeni već izgubio većinu svojih svojstava. Dio spojeva u đumbiru, pomažu kod otpuštanja vjetrova, što smanjuje nadutost. Đumbir također smiruje želudac, piše Eat this.

Jogurt - jogurt sadrži žive i aktivne kulture, odnosno probiotike koji poboljšavaju probavno zdravlje. Također je bogat kalijem koji pomaže kod nadutosti.

Kefir - ako ne konzumirate previše mliječne proizvode možda biste trebali razmisliti o kefiru. Ovo fermentirano piće sadrži laktazu, enzim koji razgrađuje laktozu, koja je krivac za probavne probleme. Jedna studija pokazala je kako kefir pomaže u smanjenju nadutosti, boli u trbuhu i vjetrova i do 70%.

>> Namirnice koje izazivaju nadutost >>

Krastavci - krastavci se sastoje od 95% vode i odličan su saveznik u hidrataciji organizma. Oni pomažu kod "ispiranja" probavnog trakta i olakšavaju prolazak hrane koja bi inače uzrokovala nadutost, zatvor i plinove. Osim toga, krastavci su bogati flavnoidom kvercitinom koji može smanjiti upalne procese u probavnom sustavu.

Kvinoja - ako ste ikada iskusili nadutost nakon tjestenine ili kruha možda ste osjetljivi na gluten. To ne znači odmah da imate celijakiju, od koje pati 1 od 100 osoba na svijetu i koja je ozbiljnije stanje, ali može značiti da ste među onima koji ne podnose najbolje gluten. Ako sumnjate da imate intoleranciju na gluten najbolje se posavjetovati s liječnikom, a ono što odmah možete napraviti je da u prehranu uvedete namirnice bogate škrobom, ali bez glutena, poput kvinoje. Njih je lakše probaviti i neće uzrokovati nadutost.

Kurkuma - mnogi začini, uključujući i kurkumu, imaju antiupalna djelovanja i mogu smiriti "uznemireni" trbuh. Razlog tomu je što je kurkuma većinom kurkumin koji ima antiupalna svojstva i može umiriti čak i simptome iritabilnog crijeva.

>> Stres ima nezgodnu nuspojavu - nadutost >>

Lubenica - zahvaljujući visokom udjelu vode u lubenici ona može reducirati pretjerano zadržavanje vode u rijelu. Također, ima puno kalija i može pomoći pri izbacivanju viška natrija iz tijela, čime reducira nadutost.

Menta - bilo da se radi o čaju ili svježim listićima mente, ona umiruje probavni trakt i može ublažiti bol koja dolazi s nadutosti. Menta sadrži i flavonoide koji inhibiraju određene stanice imunosnog sustava koje doprinose nadutosti.

Rajčice - rajčice su pune likopena, antioksidansa koji ima antiupalna svojstva te smanjuje napuhnutost. Kako biste maksimalno iskoristiti likopene u rajčici, jedite je kuhanu, u jelima, umjesto sirove.

>> Nadutost nakon jela - razlozi i uzroci >>

Šparoge  šparoge također sadrže puno kalija, a i djeluju kao diuretik te su bogate probioticima.

Zeleni čaj - zeleni čaj bogat je antioksidansima i ima diuretička svojstva, a istraživanja pokazuju i da može smanjiti upalne procese u probavnom sustavu.

06.07.2021. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/rijesite-se-nadutosti/133003/