objavljeno 07.05.2014. 09:05:00
DOBAR SAVJET

Riješite se gladi vlaknima

Novo istraživanje pokazuje kako je konzumacija hrane bogate vlaknima povezana s boljom kontrolom osjeta gladi

Dobar doručak pokreće dan
Dobar doručak pokreće dan (Arhiva)

Vlakna su blagotvorna za našu probavu, to je odavno dokazano, jer nam daju osjećaj sitosti koji je sada i dokazan u istraživanju londonskog Imperial Collegea. 

Eksperimenti su pokazali da unos vlakana rezultira proizvodnjom acetata u organizmu, a oni modificiraju stanice mozga koje sudjeluju u kontroli osjeta gladi. Ključnu ulogu u ovom procesu igra hipotalamus, tvrde istraživači.

Naime, acetat je masna kiselina koju proizvode bakterije u debelom tijelu nakon konzumacije hrane bogate biljnim vlaknima. 

Na ovaj se način može učinkovito kontrolirati i glad i tjelesna masa, pa je važna zdrava i uravnotežena prehrana u kojoj ima dovoljno cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, povrća i voća koje je bogato vlaknima. 

Dnevni unos vlakana za žene treba biti barem 25 grama, dok je muškarcima potrebno bitno više, između 30 i 38 grama. 

Najbolji izvori vlakana su bobičasto voće, grahorice, mahunarke, smokve i šljive, a možemo ih pronaći i u artičokama, bundevama, cjelovitim žitaricama, gljivama, krumpiru, kukuruzu, šparogama, voću i zelenom lisnatom povrću.

Započnite dan mueslima od cjelovitih žitarica s bobičastim voćem i gladi neće biti gotovo do ručka.

07.05.2014. 09:05:00
http://m.metro-portal.hr/rijesite-se-gladi-vlaknima/84821/