« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MATEMATIČKI GENIJE

Riješio najteži matematički problem i odbio nagradu

POGLEDAJTE VIDEO - Rus koji je riješio najteži matematički problem ne želi prihvatiti bogatu nagradu koja mu pripada

(Science)
Više o

matematika

,

Poincareova pretpostavka

,

Grigori Perelman

,

Poincare

,

topologija

Grigori Perelman u dobi od 43 godine živi s majkom u polovnom stanu u Petrogradu, a mogao bi si priuštiti najluksuznije apartmane u Rusiji i bezbrižno putovati po svijetu.

Naime, Grigori je matematički genije koji je uspio riješiti jedan od najtežih problema matematike, Poincareovu pretpostavku, ali uporno odbija prihvatiti nagradu od milijun dolara koja mu pripada.

"Imam sve što mi treba", poručio je nakon što je osvojio "milenijsku nagradu" od Instituta "US Clay Maths". Novinari i djelatnici humanitarnih organizacija danima ga opsjedaju i mole da barem formalno prihvati novac kako bi on mogao biti doniran u dobrotvorrne svrhe.

"Ne znam, razmislit ću. Kontaktirat ću vas kad donesem odluku", posljednje je što je Perelman izjavio i povukao se u svoj stan iz kojeg izlazi samo kako bi kupio kruh i milijeko u obližnjoj prodavaonici.

Matematički problem je riješio 2003. dok je radio kao istraživač u Institutu za matematiku Steklov, a posao je napustio nakon što je pronašao rješenje za Poincareovu pretpostavku.

Pretpostavku je 1904. postavio čuveni matematičar Poincare, a ona se odnosi na topološke osobine prostora i njen dokaz je tehnički izuzetno kompleksan - vodećim topolozima svijeta je bilo potrebno par godina da shvate originalnu verziju dokaza koju je na internetu objavio Perelman.

Piše: Aleksander Korab/MWN
25.03.2010. 09:59:48
Novi komentar
nužno
nužno