« Kultura
objavljeno prije 15 godina
OBLJETNICA

Rijeka odala počast Janu Palachu

Riječka Kružna ulica i klub Palach uz Prag su postali jedno od rijetkih mjesta u svijetu koje ima spomen ploču češkom heroju

(Karmen Mrkić/CROPIX)
Više o

Rijeka

,

Jan Palach

,

Palach

,

spomen ploča

Ispred legendarnog riječkog kluba 'Palach' u Kružnoj ulici danas je povodom 40. godina rada kluba, te povodom godišnjice smrti Jana Palacha otkrivena spomen ploča.

Jan Palach (1948. - 1969.), češki student koji se prosvjedujući protiv invazije sovjetske vojske i snaga Varšavskog ugovora na Čehoslovačku zapalio pred Nacionalnim muzejom u Pragu te umro, postao je simbol otpora tadašnjem komunističkom režimu.

Na svečanosti otkrivanja ploče, među ostalima bili su češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuehnl i jedan od osnivača kluba Palach Boris Traub. Riječki klub koji je osnovala skupina studenata riječkog Medicinskog fakulteta, u jednom je razdoblju morao promijeniti ime te se zvao Omladinski klub Ivo Lola Ribar, ali mu je kasnije vraćeno prvotno ime.

Nakon nekoliko godina slabije koncertne aktivnosti zbog uobičajenih problema sa zvučnom izolacijom koje imaju mnogi klubovi koji se kao Palach nalazi u stambenim zgradama u središtu grada, novi koncesionar je postavio izolaciju i time zadovoljio inspekcijske standarde pa klub ponovno redovito organizira koncerte i pokušava održati 'staru slavu' najrokerskijeg kluba u najrokerskijem hrvatskom gradu.

Izvor: Hina

01.07.2009. 21:38:34
Novi komentar
nužno
nužno