« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Riječki studenti nastavljaju blokadu

Nezavisna inicijativa studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)
Više o

Nezavisna inicijativa studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka

,

Filozofski fakultet Rijeka

Dana 12. svibnja održana je 19. sjednica Plenuma Nezavisne inicijative studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka. Glavni zaključak Plenuma nastavak je blokade Filozofskog fakulteta za naredna 24 sata, kada se održava sljedeći plenum.

Prva točka dnevnog reda odnosila se na izvještaj o aktivnostima protekla 24 sata, u sklopu kojih se govorilo o sljedećem: izvještaj o dislociranoj nastavi, izvještaji iz Pule, Zagreba i Zadra, obavijest o provođenju Peticije, informiranje Plenuma o sutrašnjem/današnjem prosvjedu te razmatranje prijedloga kolega sa Odsjeka za psihologiju.

Inicijativa ponavlja kako dislociranu nastavu smatra ilegalnim načinom razbijanja kritičke mase studenata. Detaljnijim analiziranjem dostupnih informacija ustvrđeno je kako ne postoji pisana Uredba kojom se prisiljava Sveučilište da dislocira nastavu. Ukoliko i postoji takav pravni akt, on nije obznanjen (u trenutku pisanja teksta) na stranicama Ministarstva, Sveučilišta, ni Fakulteta. Ukoliko Sveučilište ima autonomnost, sve legalne oblike djelovanja određuje Statut, a svako kršenje Statuta, ukoliko nije regulirano pravnim aktom koji je dostupan svima, a pogotovo onima kojih se tiče, ilegalni je čin.

Navedenim metodama manipulacije ipak možemo priznati svojevrsnu dosljednost sveprisutnom stanju inercije. „Rješavanje" problema šutnjom savršeno je usklađeno sa mogućnošću provođenja ilegalnih činova bez snošenja posljedica. Stanje intelektualne impotencije i nekompetentnosti nadređenih pokazalo se iznimno djelotvornim. S obzirom na takvu klimu ostaje žalosno, iako nimalo začuđujuće, pravo kršenja zakona od strane onih koji ga donose i provode. Toliko o našem društvu znanja, a mi se još i pitamo zašto ga je teško utjeloviti u realnosti. Nažalost u navedenom leži odgovor.

Htjeli bi ispraviti netočne navode koji su se tijekom dana pojavili u raznim medijima, a ponajviše u centralnom Dnevniku HRT-a, kako je na dislociranu nastavu došlo preko 70% studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci te kako je time srušena blokada. Tolika posjećenost nastave nije realna niti u „normalnom" odvijanju nastavnog procesa te bi svi bili najsretnije da je to istina. Samim time izražavamo sumnju u izneseni podatak, kojemu je očita i jedina namjera bila diskreditiranje blokade i studentskog kolektiva. Informacije koje mi posjedujemo, a najbliži smo izvoru jer i sami smo studenti, govore kako je dislociranu nastavu pohodilo ne više od 30% studenata Fakulteta. Što je i optimalna brojka studenata koji su od početka protiv ovakve metode traženja studentskih prava, koja su zagarantirana Ustavom. Zahvaljujemo se profesorima koji odbijaju održavati nastavu na dislociranim mjestima i time pokazuju da shvaćaju razlog takvog poteza od strane Ministarstva i Rektorata.

Na jučerašnjem zagrebačkom Plenumu od 600 ljudi svega jedan glas je bio protiv blokade, dok je u Puli bilo samo 13 glasova protiv. Prema informacijama iz Pule, na večerašnjem plenumu blokada je izglasana sa samo dva glasa protiv. Izražavamo veliku zabrinutost nad deklariranjem zadarskih fakultetskih i sveučilišnih djelatnika kao akademskih građana, obzirom na metodu za kojom su posegli kako bi istjerali studente sa blokiranog Fakulteta. Izjavom za medije podržavamo zadarske kolege u njihovom nastojanju da ponovno preuzmu kontrolu nad Fakultetom i time održe nacionalni nivo akcije.

Ukupan broj potpisa na Peticiji u Rijeci je prešao brojku od 15,000, čime smo se, prema omjeru potpisa i stanovnika, svrstali na prvo mjesto u državi. To je pokazatelj socijalne osviještenosti riječkih sugrađana i dodatan motiv za nastavak akcije.

Kolege sa Odsjeka za psihologiju, unatoč protivljenju blokadi kao metodi borbe za naša prava, danas su pred plenumom predstavili vlastite prijedloge po pitanju najučinkovitijih alternativnih načina akcije. Iz toga se može zaključiti kako i studenti koji nisu za blokadu, shvaćaju djelovanje Plenuma i razumiju naše ciljeve.

Dana 13. svibnja održati će se javni prosvjed studenata na riječkom Korzu u 12 sati. Studenti će prosvjedujući proći rutu od Jadranskog trga do Trga bana Jelačića.

13.05.2009. 00:59:07
Novi komentar
nužno
nužno