« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ:

Rezultat referenduma otvara novu eru u odnosima sa Slovenijom

Predsjednik je siguran kako Janšina najava da će pokušati blokirati ulazak Hrvatske u EU neće naići na odobravanje Slovenaca

Ivo Josipović arbitražni sporazum
Ivo Josipović arbitražni sporazum (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

,

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

,

referendum arbitražni sporazum

,

Hannes Reichelt

Pozitivan ishod slovenskog referenduma označuje novu eru u odnosima sa Slovenijom i "snažan je input" za hrvatsko priključenje EU-a te ubrzano otvaranje i zatvaranje poglavlja u pregovorima, ocijenio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", Josipović je ocijenio da pozitivan ishod referenduma u Sloveniji "znači novu eru ne samo u odnosima dviju zemalja već i u politici proširenja EU-a".

Hrvatski predsjednik je dodao da je siguran kako najava oporbenoga slovenskog čelnika Janeza Janše da će pokušati blokirati ulazak Hrvatske u EU neće naići na odobravanje slovenskih građana.

"Janši zasigurno nije koristila ni ona izjava da je kanio okupirati dio Hrvatske. To nije retorika koja je na cijeni", dodao je i ustvrdio kako sada očekuje pozitivan razvoj odnosa u cijeloj regiji.

Na novinarski upit kazao je kako nema nimalo dvojbe glede svog boravka u Republici Srpskoj i razgovora s Miloradom Dodikom, a potporu je, kazao je, dobio i od brojnih Hrvata u BiH.

"Najstrašnije bi bilo ne pokušati, ne razgovarati, ne pokušati barem malo pomaknuti stvari", rekao je i naglasio kako je u BiH nužno stvoriti uvjete za održiv povratak Hrvata, ukloniti posljedice rata i otvoriti radna mjesta.

Ako se vidi dobra volja, da su svi u regiji, posebno narodi u BiH, skloni promijeniti politiku, uključit će se i strani fondovi, istaknuo je i naglasio kako je Dodik jasno kazao da je za jedinstvenu BiH. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 19:35:15
Novi komentar
nužno
nužno