« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Rekordna tromjesečna dobit američkog Applea

Kompanija u posljednja tri mjeseca 2007. ostvarila dobit od 1,6 milijardi dolara

Steve Jobs, izvršni direktor informatičkog diva Applea
Steve Jobs, izvršni direktor informatičkog diva Applea (AFP)
Više o

apple inc.

,

Peter Oppenheimer

,

Macintosh

Američki informatički div Apple Inc. u posljednja je tri mjeseca 2007. zabilježio najbolje tromjesečje u povijest poslovanja, s ostvarenom dobiti od 1,58 milijardi dolara, uslijed snažnog rasta potražnje za Macintosh kompjutorima te iPhone i iPod uređajima.

Prodaja iPoda porasla

- Presretni smo što možemo izvijestiti o svojem najboljem poslovnom tromjesečju, u kojemu smo ostvarili najbolje prihode i dobiti u povijesti kompanije - kazao je izvršni direktor Applea Steve Jobs. U posljednja tri mjeseca 2007. godine Apple je isporučio 2,32 milijuna Macintosh kompjutora, što je 44 posto više nego u istom razdoblju 2006. godine. Istodobno, prodaja iPod MP3 playera porasla je 17 posto, na preko 22 milijuna, dok je u spomenutom tromjesečju prodano 2,32 milijuna iPhonea. Dosad je prodano više od četiri milijuna iPhonea, uređaja koji objedinjuje mobilni telefon, video i glazbenu konzolu i internetsku tražilicu. Prema riječima financijskog direktora Petera Oppenheimera, u tekućem tromjesečju kompanija očekuje dobit po dionici od 94 centa, na prihodima od 6,8 milijardi dolara

Gospodarski problemiRast broja novih narudžbi mogao bi  se snažno usporiti ako američko gospodarstvo zapadne u recesiju, upozorava Tim Bajarin, čelnik konzultantske tvrtke Creative Strategy. ‘Potrošači su umorni od gospodarskih problema. Nisu previše spremni na ikakve kupnje povrh uobičajenih, svakodnevnih troškova’, dodaje. Ulagači strahuju

Izvješće je ipak razočaralo ulagače, koji strahuju od pada osobne potrošnje, nakon čega su cijene Appleovih dionica pale za više od 10 posto, spustivši se ispod razine od 140 dolara po dionici.

- Ulagači su jako nervozni zbog sumnje u snagu potražnje i, iako su isporuke Macova bile prilično dobre, iPodi su s obzirom na očekivanja razočarali - kaže Shannon Cross iz Cross Researcha.

Piše: HINA
23.01.2008. 22:07:54
Novi komentar
nužno
nužno