« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BIROKRACIJA

Reinkarnaciju Dalaj-lame mora odobriti Kina

Tradicionalni tibetanski izbor Dalaj-laminog nasljednika razlikuje se od kineskih pravila.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

Peking

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

reinkarnacija Dalaj-lame

,

dinastija Qing

,

panchen-lama

Nakon smrti sadašnjeg Dalaj-lame njegov reinkarnirani nasljednik moći će biti izabran isključivo uz odobrenje vlade u Pekingu, javlja u četvrtak kineska agencija Xinhua citirajući visokoga kineskog dužnosnika, prenose agencije.

Pitanje nasljednika sve je važnije s obzirom na poodmaklu dob i slabije zdravlje Dalaj-lame, dobitnika Nobelove nagrade za mir, kojom su priznati njegovi napori u nenasilnoj borbi za slobodni Tibet.

Sam Dalaj-lama naznačio je da bi se njegov nasljednik mogao pronaći i izvan Kine ili bi Tibetanci mogli odustati od tradicionalnog načina i odabrati nekoga od budističkih redovnika.

Pri tradicionalnom tibetskom izboru mogući nasljednik u skupini predmeta mora prepoznati osobne predmete bivšeg lame. Međutim, kinesko vodstvo ne želi izbor prepustiti nijednome autoritetu bez nadzora Pekinga i stoga Qiangba Puncog, predsjednik pokrajinske vlade na Tibetu, ističe da će se pri izboru budućeg Dalaj-lame morati poštivati "povijesne konvencije", uključivo potvrdu Pekinga.

Kineski način izbora drukčiji je, jer kandidati izvlače ždrijeb iz zlatne urne koju su Tibetanci primili od mandžurskih careva dinastije Qing.

Tibet i Peking razišli su se pri izboru 10. panchen-lame, druge po važnosti osobe tibetskog budizma. Dalaj-lama izabrao je 10. panchen-lamu 1995., što je Peking osporio i odabrao "svog" panchen-lamu, kojega Tibetanci drže lažnim, podsjeća agencija AFP. Danas se ne zna gdje živi pekinški panchen-lama, no kineske vlasti tvrde da je na sigurnome, da je zdrav i želi očuvati svoju privatnost, piše Reuters.

Mnogi Tibetanci strahuju da će nakon smrti Dalaj-lame, koji od bijega s Tibeta 1959., nakon neuspjela ustanka protiv Kine, živi u Indiji u egzilu, Peking nastojati pooštriti stegu na Tibetu. Drugi strahuju da će odlazak u svijetu prepoznata duhovnog vođe oslabjeti jedinstvo pokreta za slobodni Tibet te čak potaknuti nemire na Tibetu i drugdje u Kini.

Dalaj-lama zagovara "srednji put", što podrazumijeva široku autonomiju kao političko rješenje za Tibet. Takvo rješenje radikalni Tibetanci u egzilu odbacuju i žele potpunu neovisnost od Kine. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 23:45:18
Novi komentar
nužno
nužno