« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
hoće-neće

Rehn taji slovenski odgovor

Rehn odbio odgovoriti je li Slovenija odbila ili prihvatila njegov prijedlog

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V. M. Tauber/CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

blokada pregovora s EU

,

medijacija Hrvatska Slovenija

,

slovenski odgovor

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn potvrdio je u utorak da je osobno primio slovenski odgovor na svoj prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, ali je odbio odgovoriti je li ga Slovenija prihvatila ili odbila, kazavši da mu treba vremena da to podrobnije prouči.

"Osobno sam primio odgovor koji ću uskoro pomno proučiti i raščlaniti. Treba imati na umu da nam je potreban dogovor dviju zemalja, a EK tu samo pomaže. Razumijem da je odgovor u skladu sa slovenskim pristupom prema toj pomoći, koji je bio pozitivan i konstruktivan, ali ima određenih amandmana koje ću potanko proučiti", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika EU-a i Turske.

Rehn je rekao da će, kad prouči slovenski odgovor, sazvati trojni sastanak s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. "Ubrzo bismo trebali odrediti nadnevak sastanka", rekao je Rehn.

Po diplomatskim izvorima, sastanak Rehna s Jandrokovićem i Žbogarom, te sastanak predsjedničke trojke - Francuske, Češke i Švedske - treba očekivati tek potkraj svibnja ili u početku lipnja.

Zanimljivo je kako slovenska strana tvrdi da je odgovor Europskoj komisiji uručen u utorak prijepodne, a EK tvrdi da ga je dobio jučer.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji je također sudjelovao na konferenciji za novinare, na pitanje je li optimist ili pesimist glede rješenja hrvatsko-slovenskog prijepora, odgovorio je: "Baveći se 15 godina vašim dijelom svijeta, naučio sam da se ne treba koristiti riječima optimizam i pesimizam, nego prihvatiti stanje kakvo jest."

Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. svibnja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila u obliku u kojem je ponuđen, bez ikakvih dopuna.

Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili kako se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono). Zbog bilateralnog graničnog prijepora Slovenija već mjesecima blokira hrvatske pristupne pregovore.

Povjerenik Rehn je 22. travnja ponudio Hrvatskoj i Sloveniji da se granično pitanje između dviju zemalja rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. Po prijedlogu, graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 18:22:09
Novi komentar
nužno
nužno