« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Rehn primio na znanje stajališta Hrvatske i Slovenije

Povjerenik je jasno rekao da prijedlog nije 'uzmi ili ostavi' i da je spreman na manje promjene.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Olli Rehn

,

Gordan Jandroković

,

Međunarodni sud pravde

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

,

načelo pravičnosti

Povjerenik za proširenje Olli Rehn primio je na znanje stajališta Hrvatske i Slovenije o njegovu konačnom kompromisnom prijedlogu za rješenje graničnog prijepora i o tome će uskoro izvijestiti predsjendičku trojku EU-a, koja će se sastati u prvoj polovici lipnja, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Kao što sam najavio prije dva dana, hrvatska je strana predstavila svoje stajalište. Mi smo u potpunosti prihvatili konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna. Slovenska strana predstavila je svoje pozicije, donijela je amandmane, koji za hrvatsku stranu nisu prihvatljivi. Povjerenik Rehn je to uzeo na znanje i o tome će izvijestiti predsjednički trio", izjavio je Jandroković nakon trojnog sastanka s Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Sljedeći sastanak predsjedničke trojke - Francuska, Češka i Švedska - trebao bi se održati u tjednu nakon izbora za Europski parlament, koji se završavaju 7. lipnja, a prije sljedećega redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, 15. lipnja u Luxembourgu.

U kratku priopćenju Rehnove glasnogovornice Krisztine Nagy kaže se da je povjerenik primio slovenski i hrvatski odgovor na "njegov konačni kompromisni prijedlog".

"Povjerenik Rehn pozdravlja privrženost obiju zemalja procesu pomoći Europske komisije, koji su poduprli predsjednički trio i zemlje članice. On će uskoro o tome izvijestiti predsjednički trio radi završetka procesa", stoji u priopćenju.

Premda Rehn u priopćenju najavljuje namjeru da uskoro završi svoje posredovanje, slovenski je ministar Žbogar izjavio da je taj proces tek na sredini.

"Povjerenik Rehn je saslušao obje strane i uzet će vremena za razmišljanje i razgovore s predsjedničkim triom o načinu na koji ići naprijed. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore u prvoj polovici lipnja. Ponovno ćemo se naći kako bismo razgovarali i pokušali uskladiti prijedlog sporazuma", rekao je Žbogar slovenskim novinarima.

Dodao je da će se sljedeći trojni sastanak s povjerenikom Rehnom i ministrom Jandrokovićem održati nakon sastanka predsjedničke trojke.

"Teško mi je zamisliti zašto bi jedna strana usred pregovora razglasila da je to kraj. Rehn je bio jasan danas da to nije prijedlog 'uzmi ili ostavi' i da je spreman na manje promjene", rekao je Žbogar.

Žbogar je ponovio slovenska stajališta da je "problem nastao zato što je Hrvatska svojim dokumentima u okviru pristupnog procesa prejudicirala granice" te da se, "dok se to ne riješi, ne mogu nastaviti hrvatski pristupni pregovorii".

Na pitanje je li moguće da Hrvatska za vrijeme češkog predsjedništva, koje traje do kraja lipnja, otvori ili zatvori neko pregovaračko poglavlje, Žbogar je odgovorio: "Dogovor je još moguć, ne treba isključiti mogućnost da se postigne dogovor, ali je teško očekivati da se postupak dovrši do kraja lipnja. Mi smo spremni na dogovor, rekli smo koje su naše ključne primjedbe, na kojima ustrajemo."

Upitan o mogućnosti skora sastanka dvojice premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora, Žbogar je rekao da o tome ne zna ništa konkretno.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu.

Povjerenik Rehn je još 22. travnja na sastanku s Jandrokovićem i Žbogarom predložio da bi se granično pitanje između dviju zemalja rješavalo pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički.

Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Hrvatska je strana prihvatila 8. svibnja taj prijedlog u obliku u kojem je ponuđen, dok je Slovenija odgovorila tek prošli tjedan i svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga.

Po slovenskim medijima, Ljubljana u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono). (hina/metro-portal)

27.05.2009. 20:56:11
Novi komentar
nužno
nužno