« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EP

Regulirati društvene mreže i sačuvati slobodu izražavanja

Na društvenim mrežama izgubila se razlika razlika između činjenica koje pripadaju svima i mišljenja, koje pripada pojedincu

Zanimljiva rasprava
Zanimljiva rasprava (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

društvene mreže

"Društveni mediji transformirali su način na koji međusobno komuniciramo, donijeli su nove prilike ali i mnogo novih problema", rekla je u raspravi potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

U raspravi o demokratskom nadzoru društvenih mreža i zaštiti temeljnih prava sudjelovalo je nekoliko desetaka zastupnika. Golema većina njih ističe da na društvenim mrežama nema mjesta za govor mržnje i poticanje na nasilje te da se ne može prepustiti privatnim tehnološkim tvrtkama da same određuju tko može i što se može objavljivati jer to treba biti posao demokratskih institucija.

"Krajnje je vrijeme da se zauzda neobuzdana moć velikih tehnoloških korporacija, ali se u svakom slučaju mora sačuvati sloboda govora. Ne želim da imamo ministarstvo ili arbitre istine, to je ključno načelo", naglasila je Jourova. "Moramo uvesti red u područje digitalnog i okončati digitalni Divlji zapad. Ono što je nelegalno offline mora biti nelegalno i online", rekla je Jourova.

Istaknula je da se izgubila razlika razlika između činjenica koje pripadaju svima i mišljenja, koje pripada pojedincu. Ta je razlika narušena i može se popraviti samo ako postoji povjerenje u znanost i demokratske institucije". Dodala je da je nasilni upad u zgradu američkog Kongresa vrlo zorno pokazao snagu društvenih mreža, koje su na temelju svojih vlastitih kriterija odlučile trajno ugasiti račun izabranog predsjednika."To je prilično zabrinjavajuće, iako vjerujem da neodgovorno poticanje na nasilje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa to zaslužuje", kaže Jourova.

Europska komisija objavila je u prosincu prošle godine prijedloge dalekosežnih pravila kojima namjerava uvesti reda u digitalni svijet, uključujući društvene mreže, internetsku trgovinu i druge internetske platforme.Komisija je predložila dvije uredbe - zakon o digitalnim uslugama i zakon o digitalnim tržištima, u kojima se predviđa niz obaveza i zabrana te sankcije koje bi trebale poslužiti za odvraćanje velikih internetskih aktera koji zloupotrebljavaju svoj položaj.
rodaje. 

11.02.2021. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno