« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MINISTARSVO BRANITELJA

Registar branitelja: Moguć uvid u neke podatke, ali ne sve

Ministar Ivić
Ministar Ivić (Ronald Gorsic / CROPIX)
Više o

registar branitelja

,

Ministarstvo branitelja

Haaški sud do sada nije uputio zahtjev za uvid u određene podatke Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, priopćilo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), prenosi Hina. U Ministarstvu ističu da se nadležnim tijelima može omogućiti uvid u određene podatke, ali ne i u cijeli Registar.

"U cilju informiranja javnosti, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ima potrebu reagirati na pojedina pogrešna tumačenja vezana uz Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", ističe se u priopćenju te dodaje kako je Ministarstvo, "na upit pojedinih medija, jasno naglasili da se na zahtjev nadležnih tijela može omogućiti uvid u određene podatke, odnosno dostaviti traženi podaci, ali ne i cijeli Registar".

Ministarstvo ističe da "treba razlučiti javnu objavu Registra od uvida u taj Registar, odnosno dostave dijela podataka na zahtjev službenih institucija i pravosudnih tijela na način koji pri tom ne smije ugroziti tajnost osobnih podataka koji se nalaze u traženom dokumentu".

U priopćenju se podsjeća kako je "Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao i sve državne institucije Republike Hrvatske, dužno na zahtjev nadležnih tijela omogućiti uvid u službene dokumente, a tijela kojima se omogući takav uvid imaju obvezu zaštite tajnosti podataka".

"Napominjemo da Haaški sud do sada nije uputio takav zahtjev", naglašava se u priopćenju.

Neki su hrvatski mediji objavili da bi haški optuženik Mićo Stanišić mogao, ako sudsko vijeće Haaškog suda pristane na zahtjev njegove obrane, uskoro raspolagati Jedinstvenim registrom hrvatskih branitelja.

Bosanski Srbin Mićo Stanišić pred Haaškim je sudom optužen da je kao ministar policije Republike Srpske sudjelovao u trajnom uklanjanju, etničkom čišćenju bosansko-hercegovačkih Muslimana i Hrvata, organizirao progone, ubojstva, iseljenje civila, kao i ubijanje, mučenje i okrutno postupanje s ratnim zarobljenicima. Njegovi odvjetnici u podnesku Haaškom sudu tvrde da se "neke od navodnih civilnih žrtava navedenih u dodatku optužnice, također pojavljuju u registru branitelja kao pripadnici oružanih snaga RH, u vrijeme na koje se odnosi optužnica i u vrijeme njihova navodna nestanka".

10.02.2011. 12:43:00
Novi komentar
nužno
nužno