« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
HUP:

Referendum o ZOR-u je nova stranica u hrvatskoj knjizi apsurda

Hrvatska je sve manje konkurentna zemlja, među ostalim i zbog izrazito rigidnog radnog zakonodavstva, upozorava HUP

Sindikati
Sindikati (Neja Markičević/Cropix )
Više o

referendum

,

sindikati

,

HUP

,

referendum ZOR

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas dogovor Vlade i sindikata u vezi referenduma o Zakonu o radu (ZOR) kao "novu stranicu u hrvatskoj knjizi apsurda".

Sinoćnji dogovor Vlade i pet sindikalnih središnjica, koji je postignut bez poslodavaca, prepun je nejasnoća koje su zamaglile i učinile malo razumljivim povijesni uspjeh sindikata javnih i državnih službi, kaže se u priopćenju HUP-a.

Ti su sindikati svoj neuspjeh u pregovorima s državom, kao svojim partnerom i poslodavcem, nametnuli najprije ostalim sindikatima, a onda i cijeloj naciji prikupljajući potpise o predmetu koji nije bio jasan niti sastavljačima već zaboravljenog pitanja o kojemu su se izjašnjavali naši građani potpisujući peticiju na hrvatskim trgovima i ulicama, ocjenjuje HUP.

Bez obzira na sinoćnju objavu koja je izraz političkog dogovora izvršne vlasti i sindikata koji su se svojim prijetnjama o političkom arbitriranju (izjavama o rušenju izvršne vlasti, a poneki i sudbene kroz osporavanje Ustavnog suda) značajno ugurali u političku arenu, hrvatski poduzetnici i poslodavci podsjećaju na neke činjenice o kojima Vlada i sindikati moraju voditi računa i kad slave dogovor o "referendumu za referendum".

Hrvatska je sve manje konkurentna zemlja, među ostalim i zbog izrazito rigidnog radnog zakonodavstva po čemu se ističemo u gotovo svim analizama kako domaćih tako i inozemnih analitičara, ali i institucija (pogledati izvješća Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u posljednjih barem pet godina).

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje imamo sve više nezaposlenih, značajnim dijelom i zbog vrlo nestimulativnog radnog zakonodavstva koje priječi prohodnost na tržištu rada (pogledati posljednje izvješće o zaposlenosti i nezaposlenosti Zavoda za zapošljavanje).

Na kraju, pozdravljajući svaki demokratski dogovor, HUP poziva ostale partnere iz nefunkcionirajućeg tripartitnog odnosa da se pod hitno krene u izradu radnog zakonodavnog okvira koji će što prije potaknuti značajnije zapošljavanje i smanjivanje zabrinjavajućeg broja nezaposlenih od gotovo 305 tisuća.

Za njihovo zapošljavanje sinoćnji dogovor o referendumu za referendum zasigurno ne znači gotovo ništa. Naravno, pod uvjetom da su uopće razumjeli o čemu je sinoć postignut dogovor. Kao uostalom i svi mi drugi, uključujući i 717.000 potpisnika peticije, kaže se u priopćenju HUP-a.(hina/metro-portal)

24.11.2010. 15:24:55
Novi komentar
nužno
nužno