« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
S PARTNERIMA

Referendum i rebalans proračuna glavne teme u Vladi

Premijerka Kosor i njezini koalicijski partneri sastali su se u Banskim dvorima i razgovarali kako provesti referendum o ZOR-u te kako pomoći seljacima

Jadranka Kosor Vlada
Jadranka Kosor Vlada (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Josip Friščić

,

Milorad Pupovac

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Darinko Kosor

,

rebalans proračuna

,

poplave

,

koalicijski partneri

,

novčanica

Premijerka Jadranka Kosor večeras se sastala s koalicijskim partnerima s kojima je razgovarala o pripremama za referendum i rebalans proračuna te o trenutnom stanju državnog proračuna.

Na novinarski upit odgovorila je da se na sastanku nije razgovaralo o mogućem povlačenju Zakona o radu, a svi koalicijski partneri, premijerka Jadranka Kosor te predsjednici HSS-a Josip Friščić, HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac su istaknuli potrebu da se nastavi dijalog između Vlade i sindikata.

Kosor je nakon sastanka kazala da će se rebalans proračuna temeljiti na dvije glavne stavke: pronalaženju sredstava za provođenje referenduma i za pomoć seljacima koji su ugroženi poplavama. Napomenula je da je koalicija novi sastanak dogovorila za petnaestak dana kako bi do tada vidjeli što se napravilo u pripremi referenduma i rebalansa proračuna.

>> Kosor najavila rebalans proračuna

Ponovno je pozvala sindikate na socijalni dijalog o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, jer prije ili kasnije moraju sjesti za stol, a "bolje prije nego kasnije", rekla je Kosor. Istaknula je da se na sastanku razgovaralo o socijalnom dijalogu kao nužnom preduvjetu za provedbu bilo kakvog programa, pa i programa gospodarskog oporavka. Smatra da su sada zapeli na lakšem pitanju, a da dolaze puno teža pitanja - kao dio programa koji predviđa smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto.

Premijerka Kosor je rekla da će se u rebalans ići do kraja srpnja, a na pitanje koliki će biti rebalans, rekla je da će se to znati nakon procjene šteta od poplava.

Josip Friščić rekao je da još nema izračuna visine rebalansa proračuna, jer još nema službenih rezultata izračuna štete od poplava.

Na pitanje je li se razgovaralo o Zakonu o radu odgovorio je da je, nakon što je na Vladi u nacrtu usvojen, raspravljano o određenim vladinim amandmanima. "Samim time to znači da je Vlada spremna razgovarati i dogovarati se te kroz amandmane poboljšati rješenja koja su ponuđena izmjenom zakona", rekao je. Očekuje da će sindikalni predstavnici sjesti za stol s Vladom te tražiti najbolja rješenja. Istaknuo je kako na sastanku nisu razgovarali o uvrštenju spornog zakona u dnevni red Hrvatskog sabora.

Darinko Kosor pozvao je sindikalne vođe da se vrate na pregovore. Smatra kako treba napraviti zakon koji će biti u radničkom interesu, a da bi se do njega došlo treba razgovarati.

Milorad Pupovac također smatra da je potrebno nastaviti dijalog između Vlade i sindikata jer će taj dijalog se ionako morati obaviti bio referendum ili ne bio. (hina/metro-portal)

28.06.2010. 21:50:20
Novi komentar
nužno
nužno