« Biznis
objavljeno prije 11 godina
I DALJE U BANANI

Recesija se nastavlja, no pad BDP-a usporio

Nakon četiri godine neprestanog pada, u prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,1 posto

Baš nam nešto ne ide ...
Baš nam nešto ne ide ... (Arhiva)
Više o

recesija

,

Hrvatska

,

industrijska proizvodnja

,

prognoze

,

pad BDP-a

Državni zavod za statistiku objavit će idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju ove godine, koja će pokazati da je gospodarstvo palo šesti kvartal zaredom.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1,2 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 0,3 do 2 posto. Premda oštar, bio bi to manji pad u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, kada je BDP potonuo 2,3 posto, što je bio njegov najveći pad od drugog kvartala 2010. godine.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni. Lani je BDP pao 2 posto.

Nakon četiri godine neprestanog pada, u prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,1 posto. Zaustavljen je i pad u građevinskom sektoru, pa su u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima Državnog zavoda za statistiku, građevinski radovi porasli za 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Ohrabruje i blagi, ali ipak rast kreditiranja na početku ove u odnosu na kraj prošle godine. 
Međutim, zbog visoke nezaposlenosti, smanjivanja raspoloživog dohotka kućanstava i potrošačkog pesimizma, i dalje slabi potrošnja.

U ožujku je promet u trgovini na malo pao već 13. mjesec zaredom, dok je u prva tri mjeseca ove godine prosječan pad u maloprodaji iznosio oko 4 posto, znatno više u odnosu na 0,4-postotan pad u istom lanjskom razdoblju.

Zbog recesije u eurozoni, našem najvećem trgovačkom partneru, slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima, što loše utječe na hrvatski izvoz. U prva tri mjeseca ove godine izvoz je pao za 7,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog nepovoljnih domaćih, ali i trendova u europskim gospodarstvima, mnogi makroekonomisti te niz domaćih i stranih institucija smanjili su posljednjih mjeseci procjene za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini.

Tako osam makroekonomista u novoj anketi Hine procjenjuje u prosjeku da će BDP u 2013. oslabiti za 0,9 posto, dok su prije tri mjeseca očekivali pad od 0,4 posto. Pritom svi očekuju pad gospodarstva, i to u rasponu od 0,4 do 2 posto.

Nedavno je i Ekonomski institut Zagreb povećao svoju prognozu pada gospodarstva u ovoj godini s 0,2 na 0,5 posto.

26.05.2013. 12:20:54
Novi komentar
nužno
nužno