« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
bliski istok

Recept za mir u Izraelu i Palestini

Privatne skupine zaraćenih strana predstavile detaljan plan za okončanje sukoba

(Arhiva)
Više o

palestinska država

,

izraelsko-palestinski spor

,

Izrael Palestina

,

ženevska inicijativa

Ženevska inicijativa, privatna izraelska i palestinska skupina koja je prije šest godina objavila svoj neslužbeni prijedlog za uspostavu mira između dviju strana, predstavila je u utorak detaljan plan kakav bi trebao biti konačni mirovni sporazum.

Plan pokazan novinarima u Tel Avivu druga je faza inicijative koju su potkraj 2003. predstavili izraelski i palestinski dužnosnici, od kojih su neki sudjelovali u prijašnjim pregovorima.

Ocijenivši ga kao "recept" za rješenje sukoba, voditelj izraelskog tima Gadi Baltiansky je novinarima rekao da priručnik od 400 stranica nudi u tančine razrađena rješenja za nekoliko pitanja koja će, kako se očekuje, obuhvatiti konačni izraelsko-palestinski sporazum.

Ona uključuju prava na vodu, sigurnosne dogovore, sudbinu izraelskih naselja i naseljenika na Zapadnoj obali, rješenje za Jeruzalem i ulogu međunarodnih snaga.

Detaljan plan rješenja pitanja palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, jedno od najprijepornijih pitanja spomenutih razgovora, još nije dovršen.

"Ako i kad se pregovori nastave, pregovarači će u našem materijalu naći pouzdan vodič kako riješiti stvari", rekao je bivši izraelski pregovarač Yossi Beilin.

Inicijativa predviđa neovisnu palestinsku državu, bez vojske, ali sa snažnim snagama sigurnosti.

Pojas Gaze i Zapadna obala bili bi povezani kopnenim koridorom koji bi bio pod izraelskim suverenitetom, ali palestinskim nadzorom.

Međunarodne snage bile bi razmještene po Palestini i ključnim točkama u starom dijelu Jeruzalema kako bi pomogle dvjema stranama u provedbi sporazuma.

Suverenitet nad jeruzalemskim Starim gradom bio bi podijeljen između Palestine i Izraela, a dvije bi strane dijelile zajedničku opskrbu vodom.

Po planu, evakuirala bi se trećina od 300.000 izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, ali bi područja oko Jeruzalema s velikim naseljima bila pripojena Izraelu, a Palestinci bi dobili teritorij uz Pojas Gaze i uzduž jugozapadnog dijela granice Izraela i Zapadne obale.

Izvor: Hina

15.09.2009. 19:03:15
Novi komentar
nužno
nužno