objavljeno 09.10.2014. 08:30:00
FAK KRITIKA

Recenzija s Filmomanije: Tom na farmi

Koliko god smo dirnuti tugom koja vrvi iz svakog uvodnog lirski razmještenog motiva, toliko ti motivi postaju autodestruktivno sredstvo

Tom na farmi
Tom na farmi (Arhiva)

Četvrti film mladog filmaša Xaviera Dolana u kojem tumači i glavnu ulogu ostvarenje je koje sadrži mnogo ljepote i nježnosti s lirskim početkom i pismom ispisanom plavom tintom posvećenim jednoj umrloj ljubavi: "Jedan dio mene je umro i ne može plakati jer je zaboravio sve sinonime za tugu".

Koliko god smo dirnuti tugom koja vrvi iz svakog uvodnog lirski razmještenog motiva, toliko ti motivi postaju autodestruktivno sredstvo gutajući konačno i poetičnost i smisao cjelokupne krhke konstrukcije.

Kamera u ptičjoj perspektivi juri visoko preko polja kukuruza i ruralnih krajolika dok u pozadini svira francuska verzija pjesme "The Windmills of Your Mind", a protagonist iz naslova Tom oplakujući smrt svoga ljubavnika Guillaumea dolazi na sumornu farmu na kojoj je Guillaume odrastao s namjerom da prisustvuje sprovodu.

Od obitelji upoznaje samo njegovu majku Agathe koja ne zna za sinovu seksualnu orijentaciju i nasilnog brata Francisa koji se želi pobrinuti da tako i ostane.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu

09.10.2014. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/recenzija-s-filmomanije-tom-na-farmi/87688/