« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VIZUALNI UŽITAK

Recenzija hita Alan Wake

Ukoliko ste voljeli mističnu horor atmosferu Silent Hill serijala, ova igra ponudit će vam dosta slično iskustvo

Alan Wake
Alan Wake (Wikipedia)
Više o

video igre

,

recenzija igre

,

Fuzz universe

,

Passauer Neue Presse

,

Wolfgang Kulterer

,

rođeni 14. prosinca

Finski tim za razvoj video igara, Remedy Entertainment, sada već davne 2005. godine pozdravio se sa svojim Max Payne serijalom, te najavio zanimljiv projekt zvan "Alan Wake".

S Alanom smo se prvi puta susreli na E3 sajmu iste godine, kada je prvi put detaljnije predstavljen. Sada, pet godina kasnije, kada je igra konačno tu, ne možemo se oteti dojmu da je izašla barem dvije godine prekasno. Ali unatoč svemu možemo potvrditi kako se dugotrajno čekanje definitivno isplatilo. Zašto? Čitajte dalje...

Alan Wake je poznati pisac koji sa svojom suprugom Alice dolazi na odmor u naoko savršen gradić Bright Falls.

S obzirom na to da je Alan u posljednje vrijeme izgubio inspiraciju, Alice smatra da je bijeg od svakidašnjeg užurbanog života izvrsna prilika da Alan nešto i napiše. Ali osamljena vikendica na sredini Cauldron Lakea, nekoliko kilometara udaljena od Bright Fallsa, nije ono što je Alan sebi zacrtao.

Naime, Alan je planirao potpuni odmor koji ne uključuje pisanje. Upravo zbog toga nastaje prepirka između bračnog para, a Alan napušta vikendicu kako bi raščistio misli. No u kući istog trena nestaje struje, a tama popraćena jakim vjetrom nadvije se nad jezerom. Da stvari budu gore, Alice nestaje, a s dokova se začuje jezivi vrisak. Alan se očajnički baca u vodu, ali čudnim razvojem događaja budi se u prevrnutom autu na cesti za Bright Falls. Ne znajući što mu se to događa, traumatizirani pisac kreće u potragu za svojom ženom, potragu koja se pretvara u noćnu moru kakvu nije mogao niti zamisliti.

Mračna bića koja opsjeda nepoznata sila

Ukoliko ste voljeli mističnu horor atmosferu Silent Hill serijala, ova igra ponudit će vam, na sebi svojstven način, dosta slično iskustvo. Naime, igra nije neka SF baljezgarija sa sveprisutnim izvanzemaljcima, već vam prijetnju predstavljaju tzv. "Oteti" iliti "Taken" - mračna bića koja opsjeda nepoznata sila. Prije njihovog pojavljivanja obično slijedi pravi mali atmosferični proces - vjetar jače zapuše, a onda se počne spuštati i magla. No za briljantnu atmosferu zasluge nose i druge, naizgled sitne stvari poput obrisa lišća i trave koji se ljuljaju na laganom povjetarcu. Za takve vizualne užitke brine se i odlična grafička strana igre.

Grafika u igri nije na nekoj uzvišenoj razini Crysisa i sličnih naslova. Pojedine teksture su mutne i razmrljane (što najviše dolazi do izražaja po danu), a kretnje likova nisu baš fluidne i dobro bi im došao koji poligon više. Ali s druge strane, ono što impresionira su svjetlosni efekti. Dakle, ono najbitnije u igri dovedeno je do perfekcije. Ukratko rečeno, cjelokupna prezentacija igre ostavlja itekako pozitivan dojam tako da vas *Alan Wake* uvlači u svoj svijet bez obzira na eventualne propuste i manjkavosti.

Dakle, bez puno okolišanja - *Alan Wake* je kvalitetan i nezaboravan doživljaj s kakvim se niste susreli unatrag nekoliko godina. Zato ga bez dvoumljenja nabavite i odigrajte ako ste u mogućnosti.

Cijelu recenziju pročitajte na HCL Gaming portalu Alan Wake recenzija

19.05.2010. 11:47:58
Novi komentar
nužno
nužno