objavljeno 08.09.2010. 04:33:00
NOVO U KINIMA

Recenzija filma Expendables / Plaćenici

Zvjezdana ekipa ostarjelih junaka akcijskih filmova pokazala da nije za staro željezo

Expendables

Za mnoge filmove danas se govori da su najočekivaniji bez nekog stvarnog pokrića, te je to formulacija poprilično potrošena i koja više nema neku težinu. No, Stalloneov je film od svoje najave plijenio pažnju, prvenstveno zbog znatiželje kako će izgledati film nakrcan s tolikim akcijskim junacima, nebitno A ili B holivudske liste. Može se odmah reći da je Stallone ispunio očekivanja koja, ruku na srce, i nisu bila veća od poznatih lica, zafrkancije na vlastiti račun i puno pucnjave i eksplozija.

I upravo to je isporučeno, upakirano u film poput onih kakvi su bili video hitovi osamdesetih godina. Samo su junaci ipak nešto stariji. Barney Ross (Stallone) predvodi grupicu okorjelih plaćenika koji su prošli sve sukobe i dijelove svijeta i čiji je rok trajanja već lagano pri kraju. Tada im uleće ponuda za posao koja se čini vrlo unosnom, a po svemu sudeći iza svega stoji CIA. Njihov je zadatak da ubiju generala Garzu, diktatora male države-otočića.

U izviđanju otoka pomogne im Sandra koja želi pomoći svojoj zemlji, ali oni tada ni ne slute da je ona Garzina kći. Oni svjedoče tiraniji na otoku, ali i prisutnosti Amerikanca koji očigledno ima glavnu riječ. Vojska ih primijeti, ali nakon što na brzaka pobiju njih desetak i zatim napalmom zaliju luku, uspijevaju pobjeći. I premda zna da bi najbolje bilo odustati od tog posla jer ih CIA koristi kako bi ih riješili svog otpadnika Munroea, Ross se odlučuje vratiti i spasiti Sandru. A naravno da ga ostali nisu mogli pustiti samoga.

Nema tu puno filozofije, ali i nitko je nije očekivao. Svi oni koji su voljeli akcijske pucačine osamdesetih, ovdje će definitivno doći na svoje. I samim filmom, ali i ovdje okupljenim akcijskim zvijezdama. Scena u kojoj se istodobno pojavljuju Stallone, Willis i Schwarzenegger nesumnjivo će postati kultna, a posebno je zabavan zadnji komentar na Schwarzeneggerovu pojavu koja korespondira s njegovom stvarnom političkom karijerom. Šteta je jedino što ih Stallone nije scenu posložio tako da se bar u jednom kadru vide svi sprijeda - jer navodno su scenu zaista snimali zajedno.

Općenito se posvetilo dosta pažnje dijalozima, pa su poželjne duhovite doskočice ponekad doista duhovite, a posebice zabavlja zafrkancija na vlastiti račun. Istina, na kraju filma uistinu su pretjerali s pucnjavom, eksplozijama i mrtvima, ali ruku na srce, bilo je to i prilično očekivano. Problem je i u preglasnom zvuku. Ali Stallone zaista nije ništa kriv što kod nas u kinima misle da će film biti još atraktivniji ako bude glasan do same granice izdržljivosti.

Uz prilično pretjerivanja i poneku rupu u logici priče, što je, budimo iskreni, donekle i obavezni sastojak ovakvih filmova, „Plaćenici" ipak nude i dovoljno uzbuđenja, zabave i dobre akcije da ciljana publika bude sasvim zadovoljna. I da poželi još. A nadajmo se da će se tada pridružiti i nekoliko imena koja su ovdje izostala. 

Piše: Sanjin Petrović
08.09.2010. 04:33:00
http://m.metro-portal.hr/recenzija-filma-expendables/47521/