« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SUPER-MATERIJAL

Razotkrivena još jedna tajna paukove mreže

Paukova svila jača je od čelika i elastičnija od gume, znanstvenici je godinama pokušavaju proizvesti

Paukova mreža
Paukova mreža (Free Digital Photos)
Više o

Pauk

,

materijal

,

paukova mreža

,

paukova svila

Paukova svila slovi za čudo od materijala - jača je od čelika i elastičnija od gume ili najlona. Znanstvenici i poduzeća desetljećima pokušavaju proizvesti umjetnu paukovu svilu. "Pronalaženje formule za imitaciju paukove svile je Sveti gral u području istraživanja materijala", napisao je svojedobno u časopisu Science Jeffrey Turner, koji je uspio razviti materijal sličan paukovoj svili.

Iako napredak postoji, umjetna paukova svila još je uvijek daleko od svog originala. Najnovija spoznaja dolazi iz Njemačke, odnosno s Instituta za teorijska istraživanja u Heidelbergu, gdje su znanstvenici pomoću računalne simulacije otkrili tajnu žilavosti paučine.

Prirodna paučina sastoji se od kristalnih i amorfnih jedinica. Prve su izgrađene od sitnih peptida (lanac 6-10 aminokiselina povezanih kovalentnim vezama) koji zajedno tvore kristalne blokove i čine oko 10-25% paukove svile. Njemački znanstvenici oko Frauke Gräter uspjeli su otkriti kako se ti kristali vežu s amorfnim, odnosno mekanim komponentama.

Kada bi se paukova svila sastojala samo od kristalnih jedinica, paučina bi bila vrlo krhka. Elastičnost daju upravo amorfni dijelovi. Znanstvenici su uz pomoć računalnog programa simulirali različite vrste spojeva te ih rangirali prema sličnosti s originalnom paučinom. Vjeruju da će nove spoznaje pomoći u proizvodnji umjetne paukove svile, odnosno materijala koji je istovremeno čvrst i iznimno elastičan.

03.03.2011. 09:18:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.03.2011. 10:34
    ma nemoguće... priroda je pametnija od znanstvenika? i onda oni kažu da nema više inteligentne sile, a u usporedbi s prirodom, znanstvenici izgledaju poput idijota :-P
Novi komentar
nužno
nužno