« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIRODA SE BUNI

Razoran potres pogodio Chile, još jedan Okinawu

Na oba je mjesta izdano upozorenje za tsunami, za sada nema prijavljenih žrtava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Rano jutros snažan potres magnitude 8,3 stupnja pogodio je Čile, s epicentrom blizu grada Concepcion. U glavnom gradu Santiagu došlo je do sporadičnog nestanka struje, a stanovnici su pohrlili na ulice u strahu od rušenja zgrada.

Unatoč velikoj snazi udara, još uvijek nema podataka o urušavanju zgrada i ozlijeđenima, no strani dopisnici javljaju da su štete minimalne. Istovremeno je izdano upozorenje za mogućnost tsunamija na obalama Čilea i Perua, jer potres ove magnitude lako može izazvati visoke valove.

Potres se snažno osjetio i u susjednoj Argentini, naročito u okolici Mendoze, gdje je došlo do urušavanja nekoliko kuća i nestanka električne energije.

Gotovo u isto vrijeme, potres snage 7 stupnjeva zatresao je japanski otok Okinawu, gdje je također izdano upozorenje za tsunami, koje je nakon sat vremena povučeno.

Čile je poznat po potresima, štoviše, upravo ta zemlja drži neslavan rekord po snazi potresa. Pred pedeset godina izmjeren je najsnažniji udar u povijesti mjerenja, 9,5 stupnjeva, koji je uzrokovao prilična razaranja i smrt preko 1.500 ljudi.

27.02.2010. 09:09:05
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.02.2010. 09:54
    a izgleda i Argentinu... u isto vrijeme se zatresla i Kalifornija...
Novi komentar
nužno
nužno