« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
OSVRT

Raznolikost krajobraza Bojana Doleneca

Dolenec s jednakim žarom, sa istom strasti slika i primorske i kontinentalne motive, ističući u prvi plan njihovu iznimnost, nevjerojatnu igru prirode u konstruiranju pejzaža

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Bojan Dolenec

U posljednje vrijeme akademski slikar Bojan Dolenec intenzivno traga za osobitostima krajobraza koja ga ponajprije nadahnjuju ali i potiču u realizaciji ciklusa posvećenog prirodnim ljepotama i njihovim često neobjašnjivim karakteristikama.

Dolenec s jednakim žarom, sa istom strasti slika i primorske i kontinentalne motive, ističući u prvi plan njihovu iznimnost, nevjerojatnu igru prirode u konstruiranju pejzaža.

Niz likovnih djela izveden je u klasičnoj tehnici, u ulju ili akrilu na platnu ili pak u kombinaciji s alabasterom, u slučaju sjajnih slikoskulptura.

Svi krajobrazi nose temeljni pečat, čudesnih prizora voda, planina, oblaka, šuma, mora, njihovih dodira i prepletanja jer pred nama promiču prizori mitske zemlje, čiste i nezagažene, onako kako je danas zamišljamo,onako kakva je nekoć i bila.

Kolor je mjestimice žestok i brutalan, bučan i dubok ili pak nježan, jedva prisutan, umiren i odmjeren kod istih motiva i sličnih tema.

Složenost i raznolikost tehnika koje Dolenec prakticira omogućuje mu sve zanimljivije rezultate ali i likovne dosege,sve više uranjajući u motiv i strukturu izvedbe.

Ciklus raznolikih krajobraza Bojana Doleneca iako brojan i već sada vrlo sugestivan tek je na početku stvaranja impresivnog niza djela.

Piše: Miroslav Pelikan
06.08.2021. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno