« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
OSVRT

Razlijevajući akrili Mladena Žunjića

Sklon sam ideji ovaj niz slika nazvati Oslobađanjem boje, otvaranjem do sada nedosegnutih naslućujućih dubina i visina

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

Mladen Žunjić

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

U središtu pozornosti obimnog opusa suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića čvrsto se pozicionirao status energije, gibanje, pomicanje, pomjeranje, uzmicanje, napredovanje na velikoj površini platna u grozničavom, napetom kolorističkom kolopletu.

Tako i u novom ciklusu koga je nazvao Razlijevajući akrili, na formatu platna, već uobičajenom, 100 x 90 cm, istražuje različite aspekte sile koja se kontinuirano kreće, prepoznatljiva u tragovima u boji, koje spontano ili namjerno ostavlja na površini.

Sklon sam ideji ovaj niz slika nazvati Oslobađanjem boje, otvaranjem do sada nedosegnutih naslućujućih dubina i visina.

Kolor je ponešto nježniji, gotovo tih ili barem utišan u usporedbi s mnogim slikama iz prošlih vremena, gibanje je umjerenije pa je i kolor prigušeniji, nenametljiviji, manje odlučan, gotovo s elementom nadolazeće dileme.

Da, autor je na stanovitom križanju, uroniti još dublje u kolorističke složenosti ili se posvetiti preusmjeravanju karakterističnih motiva koji većinom i daju taj ubrzavajući ton cjelokupnoj slici.

Razlijevajući akrili Mladena Žunjića izazovan je set slika koji ispod tankog sloja dekorativnosti krije mnogo dublje poruke, napola odgonetnute simbole i svijet, koji se neprestano i nezaustavljivo mijenja.

Piše: Miroslav Pelikan
20.08.2020. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno