« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu – Vlado Tuđa, slikar i kipar

Vlado Tuđa istaknuto je ime aktualne umjeničke produkcije, posebice poslije sjajnih kritika samostalnih izložbi u Zagrebu, Parizu i Trstu

Vlado Tuđa o svemu...
Vlado Tuđa o svemu... (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

Vlado Tuđa, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar i kipar (autor značajnog i kompleksnog opusa,vrlo osobenog autorskog rukopisa, izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i svijetu, djela mu se nalaze u mnogim svjetskim muzejima i galerijama) iz Zagreba, istaknuto je ime aktualne umjeničke produkcije, posebice poslije sjajnih kritika samostalnih izložbi u Zagrebu, Parizu i Trstu.

Ozbiljno se pripremate za novu samostalnu izložbu u Trstu, u Muzeju Revoltella.

Riječ je o Muzeju starih majstora s dograđenim dijelom za izložbe suvremenih umjetnika.

Izlagati ću iduće godine, mada je bila kombinacija i za ovu, ali nakon višemjesečne izložbe, također u Trstu, odlučili smo se za iduću godinu. Izložiti ću oko 300 radova.

To je izbor iz ukupnog djela?

Izbor iz nekoliko posljednjih godina od slikarstva u svim tehnikama, ulje i akrili na platnu, drvu i kartonu i kiparstva. Dakle izbor iz opusa novih radova.Temeljni izbor je učinio Stanko Špoljarić. Definitivni izbor odrediti će kustosi Revoltelle.

Zanima me, postoji li stanovita razlika između slika na kartonu i platnu?

Ne, ne postoji nikakva razlika. Više volim raditi na kartonu jer karton položim na stol, više mi fizički odgovara, tiskam boju u njega, onako, izravno iz tube.

Ključni motivi?

To su tri teme, apstraktna figuracija, čisti pejzaž i figurativni ekspresionizam. Kada govorim o pejzažu, on odlazi u apstrakciju.

U posljednje vrijeme radite na jako velikim formatima, stranice su dva, tri metra.

===Jako inače volim velike formate a njih mogu takve raditi samo u svom atelijeru. Bolest me je jedno vrijeme prikovala za stan pa se morao raditi bitno manje formate. Motivika ostaje ista, tri se teme vrte ali svaki puta svaka na svoj način. Ja nikada nisam razmišljao o slici koju ću naslikati, jednostavno sam pustio ruku, um, srce, sve ide automatski. Moram još i to reći, nikada se nisam osvrtao ni na dobronamjerne niti na zlonamjerne osvrte, kritike, riječi, uvijek sam radio po svom. To sve ima i dobrih ali i loših strana. Moja je pozicija mogla biti znatno bolja da sam ponekad ponekog poslušao, ali nisam, takav sam i nije mi žao. Znate, kada sam u prigodi, pokažem svoj portofolio i odmah dobijem izložbu.

Imali ste ove godine dvije velike izložbe u Parizu i Trstu.

Pariz je impresivan, koliko slikara. Latinska četvrt prepuna je privatnih galerija. Dogovorio sam tako novu parišku izložbu, kroz tri godine.

Što mislite o suvremenoj umjetnosti. Mnogi govore kako ona nema budućnosti?

Vraća se slikarstvo, „instalacije" pomalo uzmiču.

Vi volite izraziti kolor

Što je boja žešća to mi je draža. Boje su moj život. Jedan je kritičar iz Rotterdama rekao je kako moje boje cirkuski vrište.

Radite i na monografiji

Da, Stanko Špoljarić piše kritički tekst, fotografi slikaju moje radove, Monografija će većim dijelom biti posvećena slikarstvu a manje kiparstvu.

Što je temeljna karakteristika Vašeg kiparstva

Moje je kiparstvo vrlo osobeno, nikoga nisam ni gledao a kamo li kopirao. Radim u drvu i metalu.

Što povezuje Vaše slikarstvo i kiparstvo?

U kiparstvu se osjeti moje slikarstvo.

Što trenutno radite?

Dovršavam velike radove za Revoltellu. To će biti moja najveća izložba u inozemstvu.

Ostavljamo umjetnika u njegovom velikom atelijeru blizu Zagreba u kojem su se raskrilile mnoge slike u raznim tehnikama, posebice njegovi omiljeni veliki formati, doista kolosalne slike ,u složenim pripremama za veliku i zahtijevnu izložbu, uskoro, opet u Trstu, u Muzeju Revoltella.

Piše: Miroslav Pelikan
21.11.2017. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno