« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
INTERVJU

Razgovor u povodu - Ranko Ajdinović

Za mene kao likovnog umjetnika lirska apstrakcija predstavlja otvor prema osobnom unutarnjem izražavanju dok upotreba elemenata geometrije čini me potpunim, kaže Ajdinović

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ranko Ajdinović

Ranko Ajdinović, akademski slikar iz Karlovca, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog nefigurativnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama. Zanima ga i mural.

Pred nama je novi ciklus akrila, kombiniranih tehnika , naziva SA .

- Ciklus ovih radova nastao je kroz proces stvaralačkog rada proteklih mjeseci. U tom periodu nastalo je 14 slika u kombiniranoj tehnici na platnu.

Koristite različite formate od manjih do velikih.

- Slike su u različitim formatima, i to od 40 x 40 cm pa sve do 120 x 80 cm. Iako radije biram veći format za slikanje, ponekad mi je zanimljivo raditi i na manjim formatima. Primijetio sam da nakon rada na manjem radu ponovno vraćanje na veći format donosi mi jednu novu svježinu i slobodu u pokretu kistom.

I dalje je u središtu pozornosti lirska geometrijska apstrakcija.

- Za mene kao likovnog umjetnika lirska apstrakcija predstavlja otvor prema osobnom unutarnjem izražavanju dok upotreba elemenata geometrije čini me potpunim. Jednostavnim rječnikom slikam onako kako mi duša govori.

Napominjete kako je riječ o nastavku promišljanja o unutarnjim pejzažima.

- Kroz ciklus ovih radova nastavljam propitivati unutarnju pojavnost stvari, kako vlastitu tako i svijet koji me okružuje.

Novi ciklus odaje dojam suptilnosti, finoće.

- Kompozicije ovih slika kao i odabir palete boja nastali su u potpunosti spontano i slobodno. Mišljenja sam da kroz to prepuštanje i slobodu izražavanja dolazi do suptilnosti.

Boje su iako vrlo prisutne, ali i nenametljive.

- Glavni značaj je na kolorizmu kao i na prethodnim slikama, koji je uglavnom raspoređen kao fokus - žarište slike, dok ostatak slike ublažavam većim plohama svjetlijih nijansi. Tim odnosima postižem suptilnost i koloristički kontrast koji su mi jedna od glavnih vodilja u stvaralačkom procesu.

Istodobno, različiti oblici na Vašim slikama, rekao bih, usklađeno, miruju ili se tek ponešto primjetljivo kreću. Energetski naboj je vrlo odmjeren.

- Naboj je odmjeren kao reakcija intuitivne i formalne analize. Usklađeno mirovanje sa blagim efektom kretanja postignuto je upotrebom kvadratnih i pravokutnih oblika koji se ponavljaju gotovo na svim djelima iz novijeg ciklusa. Takvim rasporedom kompozicija slike ima svoje težište koje odaje dojam mirovanja. Aktivne, pasivne, spontane i ekspresivne linije protežu se u različitim smjerovima i sugeriraju na blago kretanje i pokret u slikama.

Što je još novo u atelijeru?

- Paralelno sa navedenim ciklusom radim i na kinetičkim slikama kao nastavak na seriju radova sa kojima sam nedavno diplomirao slikarstvo u Ljubljani.

Ima li novih murala?

- Što se murala tiče u planu je jedan veliki koji bi ponovno radio u kolaboraciji sa kolegom Leonardom Lesićem na lokaciji u Karlovcu.

Planovi, izložbe, monografije?

- Trenutačno sam u stvaralačkoj fazi , tako da mi fokus nije na izložbama, no u planu mi je u bliskoj budućnosti napraviti samostalnu izložbu na kojoj ću predstaviti ciklus kinetičkih slika. Monografija u kojoj ću predstaviti presjek dosadašnjeg stvaralaštva je u srednjoročnom planu.

Piše: Miroslav Pelikan
03.03.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno