« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu - akademski slikar Ranko Ajdinović

Slikar sa značajnim iskustvom i brojnim samostalnim izložbama pridružio se formalno akademski obrazovanim slikarima

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ranko Ajdinović

Nedavno se karlovački umjetnik Ranko Ajdinović, slikar sa značajnim iskustvom i brojnim samostalnim izložbama, pridružio formalno akademski obrazovanim slikarima. Diplomirao je na ALU u Ljubljani.

Što je bila tema diplomskog?

- Tema diplomskog rada  (teorijskog) bila je  "Beskonačnost pokreta", u kojem sam prikazao kako je potreba za prikazivanjem pokreta utjecala na razvoj slikarstva u 20. st.

Uz rad na diplomskom aktivno ste radili i na ciklusu koji se bavi pokretom.

- Kroz diplomski rad paralelno sam radio i na seriji likovnih radova kroz koje tematiziram pokret. Kako mi je cilj bio pomicanje vlastitih granica tako sam napravio nešto potpuno novo i drugačije od dosadašnjeg opusa. Napravio sam trodimenzionalne slike sa vizualno kinetičkim efektom koje potiču promatrača na interakciju na način da i gledalac sam čini fizički pokret u promatranju slika, kako bi vidio stvarno kretanje unutar slike.

Približite čitateljim bit ovih radova.

- Na trodimenzionalnoj površini naslikano je više slika koje se prilikom promatranja iz različitih kuteva preklapaju i međusobno isprepliću te na taj način dolazi do mnoštva različitih varijacija u kompoziciji koje proizlaze iz jedne slike, nakon čega gledalac više nije pasivni promatrač, već aktivni sudionik u stvaralačkom procesu.

Piše: Miroslav Pelikan
18.10.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno