« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
TRIBINE

Razgovor s Matkom Meštrovićem u Muzeju Mimara

Razgovore vode članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više rakursa i više pogleda na teme u razgovoru

AICA: DIJALOZI
AICA: DIJALOZI (Arhiva)
Više o

Muzej Mimara

,

tribina

,

Matko Meštrović

,

AICA: DIJALOZI

Razgovor s Matkom Meštrovićem, koji je šezdesetih godina našu sredinu doveo u izravan doticaj s tada avangardnim strujanjima u umjetnosti i znanosti, bio članom grupe Gorgona, glavni urednik časopisa Dizajn i časopisa Bit-International u okviru pokreta Nove tendencije, vode Darko Fritz i Maroje Mrduljaš te Ruža Martinis, u prvom u nizu tzv. 'javnih' razgovora u okviru programa AICA: Dijalozi Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA).

Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja hrvatskih likovnih kritičara i kritičarki starije generacije, te dubokih tragova koji su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa.  Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista - učinit će to i njihovi sugovornici - na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Razgovore vode članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više rakursa i više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje pažnja doajenima struke i daje se prilika mlađim generacijama da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za dokumentiranje ("living memory" arhiv) i refleksiju o njihovom radu.

Svi razgovori bit će snimani i montirani u obliku video intervjua te javno objavljeni nakon samih događanja.

Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji.

Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.

08.12.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno