« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana
OSVRT

Razarajuća igra motiva Duška Šibla

Šibl je kreirao zanimljiv ciklus, s upitom, što će se na svakoj slici, sa svaki pojedinačnim motivom dogoditi u idućem kadru, u idućem trenutku

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U najnovijem ciklusu istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, nadahnuti autor kompleksnog opusa, stvaratelj na više dresa, neumorni i vječno radoznali istraživač, poigrava se s razarajućim motivima s izrazitom dominacijom crne boje koja formira temeljno tkivo slike uz crveno žute fragmente točkica, mrlja, linija na manjim formatima, 40 x 30 cm u tehnici akrila.

Energični svijet motiva kreiran je u nekoliko žestokih poteza, odlučnih, brzih u tvorbi tajanstvenog svijeta nepoznatog znakovlja i čudesne simbolike.

Silovitost energetskih gibanja gotovo se može opipati na ovim slikama, samo što se ne može dodirnuti, tolika je moć kretnje.

Pred nama je svijet živih motiva, motiva koji posjeduju vlastito srce i vlastiti krvotok, uznemireni snop boja koji nadire iz svih pravaca i kreće se uvijek što dalje, što brže.

Slikareva ideja sjajno kontrolira tragove i nanose boja , ne iznenađuju je iznenadni potezi nagle promjene pravca ili brzine fluktuirajućih formi.

Šibl je kreirao zanimljiv ciklus, s upitom, što će se na svakoj slici, sa svaki pojedinačnim motivom dogoditi u idućem kadru, u idućem trenutku.

Seriozan niz, malih ali iznimnih formata akrila Duška Šibla, s motivima nezaustavljivih promjena, bogatih i koloristički i energetski .

Šibl slika nevidljive transformacije koje već kucaju na naša vrata.

Piše: Miroslav Pelikan
13.07.2024. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno