« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Prvih sto dana

Institutu Ruđer Bošković treba više novaca

Ravnateljica IRB-a Danica Ramljak najavila je niz planova za prerastanje Instituta u europski centar znanstvene izvrsnosti

Fotografija vijesti
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

Danica Ramljak

Ramljak je na današnjoj konferenciji za novinare istaknula kako će se Institut više okrenuti suradnji s vodećim znanstvenim institucija na projektima EU-a i NATO-a, aktivnoj suradnji s vodećim znanstvenicima u dijaspori te traženju novih izvora finaciranja osnivanjem zaklada za potporu Institutu u SAD-u, Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

"Vlada mora dati stanovita sredstava za razvoj instituta, mi smo svjesni da je kriza i da moramo tražiti i druge izvore financiranja", rekla je Ramljak. Smatra da institut sa svojim znanstvenim potencijalom može pomoći Hrvatskoj da izađe iz krize pa joj je namjera o tim mogućnostima što prije obavijestiti predsjednika Hrvatskog sabora i njegove suradnike.

Ramljak smatra da je u suradnji s gospodarstvom moguće pokrenuti male biotehnološke i ICT tvrtke čiji se rad bazira na znanju te tako omogućiti i novo zapošljavanje.

Jedna od aktivnosti Instituta u sljedećem razdoblju bit će otvaranje ureda IRB-a u Bruxellesu kao i nastavak suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvom obrane.

Ramljak među prioritete navodi rješavanje statusa i znanstveno usavršavanje 220 novaka te pripreme za predstojeću međunarodnu evaluaciju Instituta.

IRB će iduće godine obilježiti 60 godina postojanja, pa se u sklopu te proslave planira u krug Instituta ponovno postaviti spomenik Nikoli Tesli.

31.08.2009. 13:52:48
Novi komentar
nužno
nužno