« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KUBA

Raul Castro žali zbog smrti disidenta Orlanda Zapate

Niko nije mučen, to se događa u Guantanamu, a ne na našem teritoriju, izjavio je Castro optuživši neizravno SAD za smrt disidenta Zapate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kuba

,

Raul Castro

,

Orlando Zapata Tamayo

,

smrt disidenta

Kubanski predsjednik Raul Castro izrazio je u srijedu žaljenje zbog smrti disdenta Orlanda Zapate, koji je podlegao štrajku glađu, ali je za njegovu smrt neizravno optužio Sjedinjene Države.

"Žalimo zbog toga. Ali to je rezultat naših odnosa sa Sjedinjenim Državama", rekao je Castro nakon sastanka s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Kuba svoje disidente smatra američkim plaćenicima koji rade na zbacivanju tamošnje komunističke vlade i okrivljuje Washington za poticanje njihovih ilegalnih aktivnosti protiv kubanske države.

"Nismo ubili nikoga, niko nije mučen. To se događa u Guantanamu, a ne na našem teritoriju", rekao je Castro.

SAD, međunarodna zajednica i Amnesty International u srijedu su izrazili žaljenje zbog Zapatine smrti i pozvale kubanske vlasti na oslobađanje političkih zatvorenika.

Orlando Zapata Tamayo (42), pripadnik organizacije za zaštitu ljudskih prava koju kubanski komunistički režim smatra ilegalnom, uhićen je 2003. i osuđen na 18 godina zatvora zbog "neposluha prema vlasti i remećenja javnog reda". Prije 11 tjedana počeo je štrajk glađu u znak prosvjeda protiv uvjeta u zatvoru. Prekasno je prebačen u bolnicu u Havani i umro je od posljedica gladovanja.

Nevladina organizacija Amnesty International smatrala je Orlanda Zapatu zatvorenikom savjesti. On je prvi kubanski politički zatvorenik koji je umro od posljedica štrajka glađu nakon više desteljeća.

Kuba je početkom ove godine u zatvorima držala 201 političkog zatvorenika, od čega ih je Amnesty International 65 proglasio zatvorenicima savjesti. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 08:18:08
Novi komentar
nužno
nužno