« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTKOPAVANJE REVOLUCIJE

Raul Castro optužio SAD za subverzivno političko djelovanje

Iza osude stoji sastanak američkih diplomata s grupom kubanskih disidenata koji je službena Havana protumačila kao potporu kontrarevoluciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kuba

,

Raul Castro

,

kontrarevolucija

,

Craig Kelly

Vlada kubanskog predsjednika Raula Castra u subotu je optužila Washington da "subverzivnim političkim djelovanjem nastoji potkopati revoluciju", nakon razgovora između predstavnika kubanske oporbe i američkih diplomata koji su doputovali u službeni posjet Havani.

U priopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova koje su prenijeli lokalni mediji stoji kako je, nakon razgovora o imigraciji s kubanskim vlastima, "američko izaslanstvo pozvalo desetak plaćenika u rezidenciju voditelja misije Sekcije za američke interese u Havani, pokazavši pritom da su njihovi prioriteti potpora kontrarevoluciji i poticanje subverzivnog političkog djelovanja, čiji je cilj potkopati revoluciju, umjesto stvaranja prikladnog ozračja za realno rješenje problema".

Prvi zamjenik pomoćnika državne tajnice za Zapadnu polutku Craig Kelly "upozoren je da ne koristi svoj kratki boravak u Havani za organiziranje provokativnih događaja", stoji u priopćenju. "Takvim agresivnim ponašanjem prema kubanskim vlastima i kubanskome narodu, američka vlada samo potvrđuje kako i dalje provodi subverzivnu politiku prema Kubi", stoji u priopćenju ministarstva.

Lokalni su mediji objavili da je predsjednik kubanskog parlamenta i plan politbiroa Komunističke partije Ricardo Alarcon novinarima rekao kako se Kuba, unatoč tome događaju, "i dalje zalaže za nastavak razgovora o pitanju imigracije i imigranata, no i o ostalim pitanjima, uz uzajamno poštovanje." Službena Havana "plaćenicima" naziva kubanske disidente.

Dužnosnik State Departmenta na novinarsko je pitanje odgovorio kako je američkim diplomatima u službenom posjetu Kubi, "u potpunom skladu s protokolom" da se, osim s članovima kubanskih vlasti, sastanu i s članovima civilnih udruga. (hina/metro-portal)

21.02.2010. 00:59:15
Novi komentar
nužno
nužno