« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PANIKA

Raste napetost na Krimu, Gazprom prijeti Kijevu

Jutros je ukrajinska Vlada objavila da je Rusija dovukla još 6 tisuća vojnika na Krim, ali da oni neće odgovarati na oružane provokacije

Shema
Shema "SAO Krajina" na Krimu (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

Krim

,

ruska vojska

Međunarodna zračna luka u Simferopolju, glavna na području Krima, priopćila je u subotu da je njezin zračni prostor zatvoren i da su suspendirani svi letovi. Novi premijer na Krimu pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne kako bi se ponovno uspostavio mir u toj autonomnoj pokrajini na jugu Ukrajine, dok je Rusija kazala da neće ignorirati pozive s Krima, a američki predsjednik Obama kazao je: 'Ako intervenirate u Ukrajini, snosit ćete posljedice!

"Zbog ograničenja u korištenju zračnog prostora, aerodrom je privremeno suspendirao dolazeće letove", kaže se u pisanom priopćenju.

Naoružane osobe preuzele su kontrolu nad aerodromom u petak. Ukrajinski vojni izvori kažu da ruski vojnici kontroliraju i vojni aerodrom u Belbeku u blizini Sevastopolja i u Kirovskojem u istočnom dijelu Krima.

Ti isti izvori također su kazali da su ruske snage pokušale u subotu preuzeti kontrolu nad bazom protuzračne obrane na Krimu, javio je Interfax.


Dodali su kako je dvadesetak vojnika ušlo na teritorij baze na zapadnom Krimu i pokušalo je preuzeti. Interfax ne govori o eventualnim sukobima ili žrtvama i kaže da su pregovori u tijeku.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u subotu je kazao da je Ukrajina odbila "silom" odgovoriti na ruske "provokacije", aludirajući na razmještanje ruskih vojnika na području autonomne oblasti Krima, izvješćuje AFP.

"Neprimjerena nazočnost ruskih vojnika na Krimu predstavlja provokaciju, ali pokušaji da se Ukrajinu navede da odgovori silom su propali", kazao je Jacenjuk, otvarajući sastanak vlade. Jacenjuk je pozvao Rusiju da zaustavi pokretanje vojnih snaga na Krimu.

01.03.2014. 14:49:09
Novi komentar
nužno
nužno