« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
mrežni dugoprstići

Raste lopovluk na Internetu

Ilegalna trgovina našla je plodno tlo u bespućima Mreže svih mreža

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

korištenje interneta

,

krađa podataka

,

prodaja ukradene robe na netu

,

podaci o kreditnim karticama

Siva trgovina na internetu u velikom je porastu, a u posljednju godinu dana na internetu je na prodaju ponuđeno ukradene robe i odgovarajućih usluga u procjenjenoj vrijednosti od 276 milijuna dolara, priopćila je u ponedjeljak tvrtka specijalizirana za internetsku tehnologiju Symantec.

Među najprodavanijima su ukradene informacije o kreditnim karticama, čak 31 posto trgovine povezano je s tom vrstom kriminala.

U trgovini vezanoj uz kreditne kartice, na kojima je prosječna visina kredita iznosila 4.000 dolara, kriminalci nanijeli štetu od oko 5,3 milijarde dolara.

Na drugom mjestu ljestvice ilegalne trgovine na internetu s 20 posto udjela nalaze se financijski podaci kao što su primjerice brojevi bankovnih računa. U proteklu godinu dana, potencijalna vrijednost ponude te vrste informacija procjenjena je na oko 1,7 milijardi dolara.

Ilegalna trgovina na internetu razvila se u učinkovito globalno tržište, zaključio je Symantec u analizi jednogodišnjeg razdoblja. Ilegalni trgovci rade u slabo povezanim skupinama ali i u dobro organiziranim bandama.

Podaci o kreditnim karticama nude se po cijenama između 10 centi i 25 dolara, a kupci većih količina mogu dobiti i popust.

Kriminalci dolaze do potrebnih spoznaja uz pomoć specijalista, primjerice programera i "darovitih kradljivaca podataka" ali i putem ozbiljnih ponuda zaposlenja.

Ilegalne transakcije i dalje su unosne unatoč sve većem pritisku policijskih istraga. Redovito se mijenjaju lokacije servera preko kojih se odvijaju poslovi, kako bi im se zameo trag.

U razdoblju promatranja, najviše je tih servera bilo u SAD-u, njih 45 posto, priopćio je Symantec. Po broju lokaliteta slijedi područje Europe, Bliskog Istoka i Afrike s 38 posto, azijsko-pacifičko područje s 12 posto i Latinska Amerika s 5 posto otkrivenih servera.

"U mjeri u kojoj kriminalci razvijaju nove instrumente i metode... u toj mjeri moraju se mijenjati i mjere borbe protiv njih i zaštite od takvih napada", izjavio je Canrid Wuest, analitičar i stručnjak za sigurnost u Symantecu.

Symantec, tvrtka specijalizirana za sigurnost internetske tehnologije i borbu protiv virusa, promatrala je aktivnosti internetskog kriminala u razdoblju od godinu dana.

Razloge promatranja, provedenog između srpnja 2007. i lipnja 2008. tvrtka je objavila u "Izvješću o podzemnom gospodarstvu".

Symantec je pratio ukupno 69.130 aktivnih trgovaca i analizirao više od 44 milijuna pošiljaka elektronske pošte koja se razmjenjuje u forumima internetskog podzemlja. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 15:03:00
Novi komentar
nužno
nužno