« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
TRENDOVI

Rast cijena smartphona se nastavlja u 2019.

Iako su skuplji nego ikad, u premium proizvodnoj liniji pametnih telefona rast cijena se nastavlja i ove godine. Na trend neće ostati imun niti srednji segment...

Trend se nastavlja
Trend se nastavlja (Pixabay)
Više o

cijene

,

smartphone

,

pametni telefoni

,

trendovi

Ne tako davno mnogi su kritičari vjerovali da je gotovo zanemariv postotak kupaca spremnih platiti pametni telefon koji košta gotovo isto ili više od prijenosnog računala. Kako je vrijeme pokazalo - nisu bili u pravu. Ima kupaca spremno platiti visoku cijenu za kupnju modela u high-end proizvodnoj liniji.

Ključ rasta cijena pametnih telefona je Apple. Kada podižu cijenu svojih uređaja stihijski određuju cijenu za cijelu mobilnu industriju. Razlog je što ih slijedi ostatak proizvođača mobilnih telefona. Među prvima je Samsung, a od nedugo Huawei. Također je Google dobio vjetar u leđa. Trošak novih Pixel modela je otprilike isti kao i kod prethodne generacije, ali je novoj generaciji je cijena porasla za 23 %.

Činjenica je da brži i moćniji procesori, memorije, napredni senzori, vrhunski ekrani, sofisticirane kamere i više leća, koštaju. Dodamo li tome teret istraživanja i razvoja, sve to utječe na cijenu krajnjeg proizvoda. Za one koji nemaju financijsku priliku za kupnju skupih high-end telefona, uvijek će postojati pristupačni modeli srednjeg dometa. Ali, ne možemo ne primijetiti unazad dvije godine rast cijena Xiaomi i OnePlus pametnih telefona. Nakon što su ove dvije tvrtke prodavale uređaje po damping cijenama u želji da se probiju na tržištu i steknu bazu fanova, kako bi preživjeli, povećali su cijene.

Konačno, moramo postaviti pitanje, gdje je gornja granica porasta cijena mobilnih telefona? Mnogi analitičari vjeruju da dokle god su potrošači spremni platiti cijenu, proizvođači će ih podizati, opravdano ili ne opravdano!  

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
02.01.2019. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno