« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KONAČNO ZBOGOM

Raspušta se Zapadnoeuropska unija

Zapadnoeuropska unija (WEU), vojni savez utemeljen 1948., raspušta se, objavio je u srijedu belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

WEU

,

Zapadnoeuropska unija

,

raspuštanje

"Deset država članica objavljuju danas zajedničku izjavu kojom proglašavaju raspuštanje te organizacije", rekao je ministar u priopćenju, u kojemu ističe da je istog dana belgijska vlada "dala dopuštenje za gašenje djelatnosti WEU-a".

WEU s međuparlamentarnom skupštinom kojoj je sjedište u Parizu i s uredom u Bruxellesu u kojima radi šezdesetak zaposlenika, s proračunom od 13 milijuna eura, ukida se u času kada ta ustanova ima 10 država članica (Njemačka, Belgija, Španjolska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Velika Britanija), 19 "pridruženih" članica, "promatrača" i "pridruženih partnera" koji su svi ujedno članovi EU-a i NATO-a.

"Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora (u prosincu 2009.), na temelju članka 42.7 uvodi se načelo međusobne pomoći i obrane koje je pravno obvezujuće unutar Europske unije", istaknuo je belgijski ministar vanjskih poslova.

"S proračunskog stajališta, očuvanje WEU-a teško se moglo obraniti", dodao je Vanackere, napomenuvši da "gašenje djelatnosti" stupa na snagu koncem lipnja 2011. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 19:22:52
Novi komentar
nužno
nužno