« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
IZRUČENJE

Rasprava o Sanaderovoj žalbi 21. lipnja

Sud je odobrio izručenje Ive Sanadera, no bivši premijer je uložio žalbu pa se cijeli postupak odužio

Sanader
Sanader (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

sanader izručenje

Trojica sudaca Višeg zemaljskog suda u Linzu odlučit će u javnoj raspravi u Zemaljskom sudu u Salzburgu 21. lipnja o tome je li dopušteno izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu na upit austrijske novinske agencije APA.

Zemaljski sud u Salzburgu 9. svibnja je odobrio izručenje Sanadera Hrvatskoj na što je njegov bečki odvjetnik Werner Suppan uložio žalbu. O žalbi će odlučivati sudsko vijeće sastavljeno od trojice sudaca Višeg zemaljskog suda u Linzu u raspravi u Zemaljskom sudu u Salzburgu, rekao je glasnogovornik Guenther Winsauer. Rasprava 21. lipnja počinje u 10.30 sati.

Sud u Salzburgu odbio je pustiti Sanadera (57) na slobodu smatrajući da i dalje postoji opasnost od bijega. Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Sanader je već ranije najavio kako bi htio da mu se sudi pred austrijskim sudom držeći, kako je prenio Suppan, da u Hrvatskoj ne bi imao pravedno suđenje u smislu konvencije o ljudskim pravima.

06.06.2011. 20:40:00
Novi komentar
nužno
nužno