« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
HMMM...

Rasprava o obveznom cijepljenju nema veze sa stvarnošću

Od prvog cijepljenja nije prošlo ni tri dana, a već se diskutira o tome bi li davanje privilegija cijepljenim osobama bilo nepravedno prema drugima. Fabian Schmidt te rasprave smatra preuranjenima

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

obavezno cijepljenje

,

rasprava

U Njemačkoj je upravo počelo cijepljenje. I već su političari, ekonomisti, novinari i ostali predstavnici brbljajuće kaste pokrenuli živu raspravu o navodnom nastanku dvoklasnog društva. Je li opravdano i pravedno dopustiti cijepljenim ljudima stvari koje moramo uskratiti onima koji nisu cijepljeni? I još gore: prijeti li nam možda uvođenje prisilnog cijepljenja na mala vrata, jer će oni koji nisu cijepljeni biti isključeni iz javnog života?

Mladi ne dolaze na red prije ljeta

Ako sagledamo sadašnju stvarnost, cijelu tu raspravu možemo odgoditi najmanje do ljeta 2021.: prva žena koja je cijepljena u Njemačkoj stara je 101 godinu. Ona je simbol za prioritete u strategiji cijepljenja.

Prije svega se radi o zaštiti onih koji su posebno ugroženi koronavirusom: starih i bolesnih ljudi.

Savezna vlada je odredila da će na red najprije doći stariji od 80 godina, pored liječnika i njegovatelja s velikim rizikom od zaraze. Onda dolaze stariji od 70 godina i druge visokorizične skupine. Na trećem mjestu su stariji od 60 godina te policajci i druge skupine zanimanja s visokim rizikom od zaraze.

Čak i ako sve bude teklo po planu, velika većina mladih neće moći biti cijepljena prije ljeta 2021.

90-godišnjaci kao navijači u stadionima?

Potpuno je nerealistično sada diskutirati o tome smiju li cijepljene osobe uživati neka posebna prava, je li to možda nepravedno prema drugima ili se čak izvršava suptilni pritisak na one koji su sumnjičavi prema cjepivu.

Vjerojatno nema puno starijih od 70 godina koji imaju veliku potrebu valjati se u blatu na heavy metal festivalu u Wackenu, kampirati na festivalu na otvorenom Rock am Ring, puniti navijačke tribine za vrijeme utakmica Bundeslige ili tulumariti na skijalištima.

I broj seniora i bolesnika koji će uskoro biti cijepljeni i koji već sad opet planiraju daleka putovanja zrakoplovom mogao bi jedva biti dostatan da uvjeri neku zrakoplovnu kompaniju u ponovni povratak normalnom poslovanju. Dakle one, da bi profitabilno poslovale, moraju primati i necijepljene putnike.

Tu prihvatljivo rješenje nudi samo aktualni negativni test na koronu. Umjesto toga bi organizatori putovanja i zrakoplovne kompanije mogli akceptirati i dokaz o cijepljenju, no on ne može i neće biti jedina pretpostavka za sudjelovanje u društvenom životu.

Priželjkivana normalnost neće se brzo vratiti

I australska zrakoplovna kompanija Quantas iz ekonomskih razloga neće moći dugo održati svoju najavu da će primati samo cijepljene putnike. Za to u skoro vrijeme jednostavno ima premalo cjepiva. A u interesu tvrtki nije odbijanje mušterija - upravo u ovo korona-doba kad su one ionako suzdržane.

A restorani? Oni si uopće ne mogu priuštiti odbiti goste koji nemaju dokaz o cijepljenju. A neće ustrajati ni na aktualnom korona-testu jer on košta više od odreska i piva zajedno. Oni se samo mogu nadati da će jednom, kada se broj zaraženih opet počne smanjivati, uz prokušane higijenske mjere moći nastaviti tamo gdje su stali prije lockdowna.

Umjesto što se sada izluđujemo, hiperventiliramo i postavljamo besmislene hipoteze, radije bismo svi trebali duboko udahnuti i izdahnuti. Jer, trebat ćemo puno izdržljivosti. Naime, priželjkivana normalnost neće se tako brzo vratiti.

A što će biti od jeseni iduće godine - to tek moramo doživjeti. A da bismo to doživjeli, i dalje ostaje: Prati ruke! Držati distancu! Nositi maske!

Piše: Fabian Schmidt/DW
30.12.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno