« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ustavni sud

Rasprava o haraču predviđena za petak

Do sada je predano više od 50 tisuća zahtjeva građana za ocjenu ustavnosti kriznog poreza

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec
Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Ustavni sud

,

Jasna Omejec

,

krizni porez

,

ustavnost harač

Na Ustavnom sudu u petak će se održati savjetodavna rasprava o Zakonu o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kojim je uveden poseban krizni porez u javnosti nazvan harač.

Iz Ustavnog suda, zatrpana s više od 50 tisuća zahtjeva građana za ocjenu ustavnosti toga zakona, izvijestili su da je rasprava, tijekom koje novinari neće moći postavljati pitanja, zakazana u 10 sati.

Mediji javljaju da su na ustavnom sudu gotovo zaključili rad na slučaju kriznog poreza, odnosno da su prikupili mišljenja svih strana u sporu, dobili neovisna mišljenja struke i savjetovali se s Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Savjetodavna rasprava navodno je zadnja etapa prije odluke, a na njoj bi se trebali suočiti vladini predstavnici koji se protive ukidanju kriznog poreza te suradnici predsjednika Stjepana Mesića koji je i sam u kolovozu zatražio ocjenu ustavnosti spomenuta zakona.

Raspravi bi trebali nazočiti i drugi podnositelji koji prijedlozima za ocjenu ustavnosti traže ukidanje "harača", među kojima je i velik broj udruga i sindikata.

Predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec već je najavila da će sud prijedloge svih podnositelja ujediniti i donijeti jedinstvenu odluku.

Također je kazala da povrat novca, ako zakon bude proglašen protuustavnim, mogu dobiti samo građani koji su zatražili ocjenu ustavnosti, i to u odvojenu postupku na drugom sudu.

Vlada je prije desetak dana ustavnom sudu predložila da kao neosnovane odbije sve prijedloge za ocjenu ustavnosti, s obrazloženjem da je zakon donesen kako bi se, među ostalim, mogle redovito isplaćivati mirovine, plaće i socijalna davanja te izbjeglo njihovo smanjivanje.

Po prijepornom zakonu poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke plaća se do kraja iduće godine i to po stopi od dva posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, odnosno četiri posto na iznose iznad šest tisuća. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 14:44:43
Novi komentar
nužno
nužno