objavljeno 09.09.2019. 10:29:00
OPREZ

Rasjed prijeti Los Angelesu razornim potresom

Već je desetljećima poznato da rasjed postoji, ali se dugo vjerovalo da je u stanju mirovanja i da nema brige za stanovnike Los Angelesa

Moguć je katastrofalan potres
Moguć je katastrofalan potres (Wikipedia)

Znanstvenici upozoravaju da je rasjed duž obale Los Angelesa, za koji se ranije vjerovalo da miruje, zapravo aktivan i mogao bi uzrokovati razorni potres magnitude 6.4. 

Ako je povezan s ostalim rasjedima, mogao bi izazvati potres do magnitude 7, navodi tim znanstvenika s Harvarda, sveučilišta Južne Karoline i američkog geološkog instituta. 

Rasjed poznat kao Wilmington Blind-Thrust prostire se oko 20 kilometara, sjeverozapadno od plaže Huntington, preko luka u Los Angelesu i Long Beachu, do istočne strane poluotoka Palos Verdes i zaljeva Santa Monica. 

Već je desetljećima poznato da rasjed postoji, ali se dugo vjerovalo da je u stanju mirovanja i da nema brige za stanovnike Los Angelesa. 

- Ne puca često, ali je poput uspavanog diva, rekao je Franklin Wolfe, doktorand u području strukturalnog modeliranja i Zemljinih resursa na Harvardu.  - To što je spor, ne znači da nije opasan, dodao je Wolfe. 

Nazvan je 'slijepim' rasjedom jer ne izbija na površinu zemlje i nema nikakvih pukotina koje bi mogle ukazati na njegovo postojanje. 

Rasjed se nalazi ispod naftnih polja Wilmingtona, a otkriven je zahvaljujući podacima naftnih industrija. Analize pokazuju da je miran najmanje dva milijuna godina. 

Tek prije deset godina kada je znanstvenik na USGS-u proučavao rezervoare podzemne vode otkrio je pukotine u plićim slojevima nego što su to primijetili naftni stručnjaci. Wolfe navodi da se rasjed vrlo sporo pomiče i da bi do puknuća moglo doći za 3000 do 5000 godina.

Rasjed se nalazi u blizini još jednog zloglasnog rasjeda Newport-Inglewood. U potresu na Long Beachu 1933. poginulo je 120 ljudi i tada su vlasti počele donositi prve građevinske propise u seizmičkim područjima.

09.09.2019. 10:29:00
http://m.metro-portal.hr/rasjed-prijeti-los-angelesu-razornim-potresom/120568/