« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
SJENA DRUŠTVA

Rašireno siromaštvo među mladim Nijemcima

Najugroženiji su stranci i pripadnici drugog i trećeg naraštaja gastarbajtera.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Njemačka

,

nezaposlenost

,

siromaštvo

Gotovo tri milijuna djece i mladih do 25 godina u Njemačkoj živi od nekog oblika državne novčane potpore, a nezaposlenost među mladeži još je nerazmjerno visoka, proizlazi iz istraživanja Saveza njemačkih sindikata (DGB) što ga je u četvrtak objavio dnevnik "Sueddeutsche Zeitung".

"Ta mladež odrasta u sjeni društva u izobilju", rekao je voditelj istraživanja Wilhelm Adamy. Procjenjuje da će idućih godina biti potrebno učiniti mnogo više kako bi se taj dio stanovništva uklopio u društvo.

"Opasnost da ta mladež sav život provede u siromaštvu je velika", smatra Adamy i posebice upozorava na nerazmjerno visok postotak siromašne i nezaposlene mladeži među useljenicima i stanovnicima bivšeg DDR-a.

Nedavne studije su pokazale da gotovo 30 posto mladih Turaka nema nikakvu školsku spremu, a pritom i nikakve izglede na tržištu rada. "Iako na području bivše Istočne Njemačke živi samo petina stanovništva, više od trećine siromašne mladeži dolazi iz tih dijelova zemlje", stoji u studiji DGB-a. Stranci, pripadnici drugog i trećeg naraštaja tzv. gastarbajtera, pojačano su ugroženi nezaposlenošću i siromaštvom zbog niske naobrazbe i nepoznavanja njemačkog jezika.

Najniži postotak mladeži bez zaposlenja je u Bavarskoj, a najviši u Berlinu. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 00:01:25
Novi komentar
nužno
nužno