« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
OSVRT

Rafinirani aktovi Ivice Marekovića

Aktovi Ivice Marekovića čine vrlo privlačnu, senzibilnu nisku aktova s brojnim modelima, različite i raznovrsne građe, nimalo frivolne, uz vrlo odmjereni eros, u skrivenim i tajnim trenucima nagosti

Ivica Mareković u seriji aktova
Ivica Mareković u seriji aktova (Miroslav Pelikan)
Više o

Ivica Mareković

,

aktovi

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

Nekoliko je ključnih elemenata u slikarstvu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Ivice Marekovića, riječ je o dva vrlo izdvojena ciklusa pejzaža i aktova, koji broje znatan broj ulja, tvoreći vrlo profiliran stvaralački opus.

Aktovi Ivice Marekovića čine vrlo privlačnu, senzibilnu nisku aktova s brojnim modelima, različite i raznovrsne građe, nimalo frivolne, uz vrlo odmjereni eros, u skrivenim i tajnim trenucima nagosti, izdvojenosti, kada osobnost izvire u potpunosti jer se nema ni pred čime skrivati, u trenucima vještog popravljanja kose, u gledanju odraza na zrcalu, opuštene, zadovoljne ili nestrpljive, ljute ili radosne, u iščekivanju sudbonosnog trenutka, u razmišljanju, u kratkotrajnom vremenu odmaranja, ali sve vrlo lijepih tjelesnih oblika.

Doista, Mareković je realizirao seriju vrlo rafiniranih aktova, gdje je u prvom planu uz ljepotu nagosti i otmjenost modela, u čvrstom prepletu.

Mareković slika stvarne i imaginarne modele, njegovi su modeli lijepi, gotovo da im se jedino treba diviti, pazeći da se ta ljepost jednostavno ne razbije kao porculanska figurica u nespretnom rukovanju.

No, to su i stvarne žene, djevojke, zanosnih oblina, zavodničkih gesti , atraktivnog izgleda, savršenost njihovih mladih, vitkih tijela ostala je zabilježena u ovom ciklus za vječnost.

Modeli se kreću u pomalo tamnom okruženju uz pojedine dominantne boje koje i daju tada karakter samoj slici, kolor je intenzivan i kao da pomalo prigušuje ne slučajno otkrivenu nagost, izvanrednu liniju ljepote žena.

Lica Marekovićevih modela ne razaznajemo dobro, više ga naslućujemo pokušavajući iz gestualnosti držanje tijela otkriti raspoloženje, otkriti priču koja okružuje golo tijelo.

Zanimljivo je primijetiti kako su geste modela usporene ili su tijela u potpunom mirovanju ili su blago izvijena ili na trenutak samo umirena u očekivanju, s nadom, s tugom, s nejasnim strahom, s čudnim osjećanjem...

Marekovićevi modeli su otmjeni, ponegdje i suzdržani, njegovi su aktovi rafinirani, s iznimno lijepim tijelima i fino odabranim gestama, njegov je ciklus posveta klasičnoj i neprolaznoj ljepoti žene, motivu koji je uvijek moderan i aktualan, nepotrošiv, koji kroz likovnu igru dovodi umjetnika do slike.

U susretu s ovim aktovima gledatelj može i mora uživati jer na čovjeka ništa ne djeluje tako snažno kao nagost, kao nepokriveno, otkriveno tijelo samosvjesnih i sigurnih u sebe djevojaka, ovo su žene koje vjeruju u sebe, u ono što rade, u ono što misle, u ono što žele činiti svim svojim moćima i doživljavati svim svojim emocijama.

Piše: Miroslav Pelikan
01.03.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno