« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POLUGOM PRAVDE

Radnici zauzeli vranjički Salonit

Od današnjeg dana ovo je model kako će svi obespravljeni u Hrvatskoj ulaziti u tvornice koje su izgradili, a iz kojih su istjerani, poručili su radnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/Cropix)
Više o

Salonit

,

zauzimanje radnih mjesta

Bivši radnici vranjičkog Salonita, njih oko 70, u ponedjeljak ujutro je stiglo pred tvornicu kako bi u njoj održali planirani sindikalni sastanak. No, tvornica je bila zatvorena, a ulaz za njih zabranjen.

Ogorčeni i bijesni radnici, kojima su svaki ulazak u tvornicu zabranili stečajni upravitelj Mirko Kozina i stečajni sudac Jozo Čaleta, tada su uz pomoć željezne poluge, koju su prikladno nazvali 'poluga pravde', otvorili prolaz u tvornicu razbivši jednu staklenu stijenu te su ušli unutra kako bi održali sastanak, javlja Slobodna Dalmacija.

"Od današnjeg dana ovo je model kako će, ne samo radnici Salonita, već svi obespravljeni u Hrvatskoj ulaziti u tvornice u kojima su desetljećima ostavljali znoj i suze, a iz kojih su bešćutno stjerani na ulicu. Naša 'poluga pravde' poruka je svim hrvatskim radnicima da pravdu konačno uzmu u svoje ruke, a državi da se pozabavi sa stečajnim sucima koji štite kriminal. Ovi radnici nikada i ništa nisu prekršili. Ništa iz tvornice nisu otuđili, osim smrtonosnog otrova koji su tu pokupili, a suci i upravitelji ih danas žele pretvoriti u kriminalce", izjavio je Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju te dodao kako se ne boje ni kaznenih prijava ni policije.

Sindikalni povjerenik HUS-a za Salonit Marko Mikačić još jednom je upozorio kako je posao na nastavku sanacije Salonita, oprečno svim dogovorima s premijerkom i Vladom, oduzeo radnicima kruh iz ruku. Posao je naime dodijeljen trogirskoj tvrtki Adratica Blizna koja nema potrebite dozvole za obavljanje sanacije i dekontaminacije prostora, tvrdi Mikačić, a to potvrđuju i dokumenti nadležnog Ministarstva.

Radnici su uvjereni kako iza tvrtke Adriatic Blizna stoji većinski vlasnik Salonita Jozo Čurković, koji se od zakona skriva u susjednoj BiH.

"To je kriminal kojeg štite stečajni sudac i stečajni upravitelj i kojem treba stati na kraj!", poručili su radnici koji kažu kako neće odustati od zahtjeva da država, sukladno svojim obećanjima, stane iza obespravljenih.

Nakon pola sata od uporabe 'poluge pravde' na teren su stigli djelatnici policije kako bi sastavili zapisnik. Sindikalni vođa Jozo Marić objasnio im je kako su imali namjeru održati sindikalni sastanak u tvornici, ali im kriminalci nisu dopustili ulazak, a vani je padala kiša. "Kada smo krenuli u tvornicu pred nama se našlo veliko staklo koje je samo palo", rekao Marić, a policajci su upravo to uveli u zapisnik i otišli bez izbacivanja radnika.

22.03.2010. 13:28:19
Novi komentar
nužno
nužno