« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NAKON PROSVJEDA

Radnici splitske Željezare isposlovali isplatu plaće za listopad

U HFP-u su radnicima poručili da stečaj Željezare nije opcija, a bilo je govora i o novom natječaju za privatizaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todorić/Cropix)
Više o

HFP

,

sindikalni prosvjed

,

isplata plaća

,

Zlomrex

,

Željezara Split

Četvero sindikalnih povjerenika iz splitske Željezare, koji su danas prosvjedovali ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), dogovorili su sa čelnicima Fonda isplatu minimalnih plaća za listopad i otklonili nagađanja o stečaju, rekla je jedna od prosvjednica, sindikalistica Katica Nejašmić.

Minimalna plaća trebala bi biti isplaćena do kraja studenog, nakon što sindikati prikupe izjave zaposlenih kojima ustupaju svoja potraživanja za plaće HFP-u. To je, kaže Nejašmić, tehnički način na koji HFP može isplatiti plaće radnicima Željezare.

Ujedno su otklonjene zebnje radnika o stečaju jer su čelnici HFP-a potvrdili da se ta opcija ne razmatra.

"Ide se u daljnje pregovore sa Zlomrexom o raskidu kupoprodajnog ugovora. Narednih dana očekuje se da Zlomrex dostavi dokumente", kaže Nejašmić.

Dodaje kako je na sastanku bilo riječi i o raspisivanju novog natječaja za privatizaciju Željezare i pokretanju proizvodnje.

Prosvjednici su danas imali peh jer im je tijekom sastanka u HFP-u pauk služba Zagrebparkinga odvezla automobil kojim su doputovali iz Splita.

Prije odlaska na sastanak, prosvjedovali su pred zgradom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) jer smatraju da se dogovori sindikata koji djeluju u Željezari s HFP-om, Vladom i Ministarstvom gospodarstva ne poštuju. Tijekom prosvjeda ocijenili su da su dogovori s Vladom o očuvanju radnih mjesta i nastavku djelatnosti u Željezari Split "mrtvo slovo na papiru".

Podsjetili su na dogovor s kraja kolovoza kad je predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila da će teško stanje u Željezari biti stavljeno pod kontrolu do kraja listopada, ali to se nije obistinilo pa se radnici boje stečaja i zatvaranja Željezare.

Proizvodnja u Željezari zaustavljena je u travnju ove godine, plaće kasne ili ih u minimalnom iznosu osigurava Vlada, a sindikalni povjerenici već su četiri puta štrajkali glađu. Za takvo stanje radnici najviše okrivljuju vlasnika - poljski Zlomrex, s kojim HFP nastoji raskinuti kupoprodajni ugovor. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 17:30:11
Novi komentar
nužno
nužno