« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
BORBA DO KRAJA

Radnici splitske Željezare i dalje prosvjeduju pred katedralom

Oko 150 radnika Željezare došlo je jučer u Zagreb kako bi od vlade zatražili da osigura nastavak proizvodnje u Željezari i izbjegne stečaj

Prosvjed pred katedralom
Prosvjed pred katedralom (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

CIOS

,

Božidar Kalmeta

,

Đuro Popijač

,

splitska željezara

,

katedrala

Radnici splitske Željezare nakon noći prospavane u Tvornici kulture uputili su se jutros ponovno pred katedralu, gdje će nastaviti prosvjedovati tražeći da njihove predstavnike danas primi premijerka Jadranka Kosor. Oko 150 radnika Željezare došlo je jučer u Zagreb kako bi od vlade zatražili da osigura nastavak proizvodnje u Željezari i izbjegne stečaj.

Na sastanku s ministrima Đurom Popijačem i Božidarom Kalmetom dogovoreno je da će zagrebački CIOS idućeg tjedna pregledati postrojenja Željezare nakon čega će odlučiti hoće li postati zakupcem koji će ponovno pokrenuti proizvodnju u Željezari. Prioritet nam je da i u uvjetima neriješenih vlasničkih odnosa pokrenemo proizvodnju, izjavio je nakon pregovora koji su kasno poslijepodne održani u restoranu Kaptolska klet ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Predstavnici CIOS-a potvrdili su da će u ponedjeljak ili utorak doći u Željezaru kako bi snimili stanje, rekao je Popijač. Ako bi taj plan propao, te ipak došlo do stečaja, sindikat traži da se radnici zbrinu prije pokretanja stečajnog postupka.  Predstavnik sindikata Mladen Bekavac rekao je da prema Kolektivnom ugovoru 401 radnik Željezare treba dobiti ukupno oko 80 milijuna kuna za neisplaćene plaće i otpremnine. Radnici Željezare žele da im taj dogovor potvrdi i premijerka Jadranka Kosor pa traže danas razgovor s njom. (hina/metro-portal)

22.10.2010. 10:50:00
Novi komentar
nužno
nužno