« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec

Radnici poljskih brodogradilišta prosvjeduju zbog mogućeg stečaja

Tisuće su radnika u petak održali prosvjedne skupove u poljskim brodogradilištima, simboličnom srcu protukomunističkog sindikata Solidarnost, zbog straha da bi Europska unija u sporu oko državne pomoći mogla prisiliti brodogradilišta na proglašav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

štrajk

,

prosvjed

,

Donald Tusk

,

brodogradilišta

,

Solidarnost

,

Dariusz Adamski

Europska komisija bi u srijedu trebala presuditi krši li Poljska pravila o državnoj pomoći davanjem milijardi eura brodogradilištima čiji su radnici odigrali ključnu ulogu u borbi za demokraciju osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ukoliko će morati vratiti tu pomoć u državnu blagajnu, brodogradilišta u Gdynii, Gdanjsku i Sczezinu završit će u stečaju što bi vladi desnog centra premijera Donalda Tuska uzrokovalo velike političke probleme. Dužnosnici u Varšavi kažu da je u pitanju oko 60.000 radnih mjesta.

"Borit ćemo se do kraja, nećemo otići u tišini. Ovo je brodogradilište naš život, naš rad, naša budućnost", rekao je agenciji Reuters Dariusz Adamski, viši dužnosnik Solidarnosti, na skupu u baltičkoj luci Gdynia na kojem se okupilo oko 2000 prosvjednika.

Prema pravilima EU-a, vlade mogu davati financijsku pomoć tvrtkama u teškoćama samo uz planove koji bi te tvrtke učinili dugoročno održivima, a planovi moraju najčešće uključivati smanjenje proizvodnih kapaciteta.

Komisija je u petak potvrdila da je od poljske vlade dobila dodatne informacije o planovima restrukturiranja brodogradilišta i obećala da će ih brzo procijeniti kako bi vidjela hoće li utjecati na konačnu odluku. Tusk je rekao da će se žaliti Europskom vijeću ako komisija odbije planove Varšave. (HINA)

11.07.2008. 21:40:56
Novi komentar
nužno
nužno