« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NE MOŽE

Radnici Jadranske pivovare direktoru spriječili ulazak u tvornicu

Radnici i dalje inzistiraju da direktor Nenad Buljan dovede predstavnika većinskog vlasnika, slovenske Pivovarne Laško

(Paun Paunović/Cropix)
Više o

Pivovarna Laško

,

Boško Šrot

,

PPDIV

,

Jadranska pivovara

,

Ivica Blažević

,

Nenad Buljan

,

Goran Domljanović

Radnici i sindikalni povjerenici Jadranske pivovare jutros su na ulaznim vratima zaustavili direktora tvrtke Nenada Buljana i spriječili mu ulazak u krug tvornice, nakon čega je on pozvao policiju koja je došla i napravila zapisnik, a dvosatni događaj prošao je bez incidenata.

Pri Buljanovom pokušaju ulaska u tvornicu povjerenik Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDIV) Goran Domljanović rekao mu je da može ući tek kada dovede predstavnika slovenske Pivovarne Laško, većinskog vlasnika Jadranske pivovare, koji bi izvjestio radnike što se namjerava učiniti s Jadranskom pivovarom u kojoj sirovine za proizvodnju ima još samo za mjesec dana.

Tada je Buljan telefonom pozvao policiju, a nakon sat vremena stigao je policajac iz Policijske postaje Solin u Vranjicu i napravio zapisnik. Policajac je rekao Buljanu da će danas dobiti izvješće o sprečavanju njegova ulaska u krug tvrtke.

Istodobno je sindikalni povjerenik Domljanović u izjavi novinarima tvrdio da Pivovarna Laško želi "likvidirati Jadransku pivovaru" i dokopati se 38.000 četvornih metara na atraktivnom prostoru u Vranjicu blizu splitske Sjeverne luke.

Laško je, po Domljanovićevim riječima, nedavno u Jadranskoj pivovari "angažirala distributersku tvrtku 'Orbico' hrvatskog tajkuna Ivice Roglića koji je u kumskim odnosima s jednim rukovoditeljom Pivovarne Laško, i kojeg slovenska kompanija može kontrolirati jer se Roglić nikada ranije nije bavio prodajom piva".

Regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević za teško stanje u Jadranskoj pivovari optužio je i bivšeg vlasnika Pivovarne Laško Boška Šrota, slovenskog tajkuna. Blažević je ustvrdio da je Pivovarna Laško "pod hipotekom Ljubljanske banke te se želi domoći atraktivnog prostora Jadranske pivovare."

Prije deset godina kada je Pivovarna laško kupila Jadransku pivovaru, rekli su Blažević i Domljanović, u poduzeću je bilo 1.500 radnika i na godinu se proizvodilo 350.000 hektolitara piva, a sada je ostalo samo 65 radnika dok je godišnja proizvodnja spala na 65.000 hektolitara piva.

Domljanović je pozvao radnike drugih tvrtki na splitskom području, posebice u Željezari, Brodosplitu, Dalmacijavinu i Mljekari da fizički zauzmu pogone tih tvornica kao što su to jučer učinili radnici Jadranske pivovare. "Zajedno recimo - dosta tajkunima", dodao je Domljanić.

Buljan je pak novinarima izjavio kako pivovara ima dvije opcije - prodaju ili gašenje poslovanja jer nije profitabilna. Potvrdio je kako je bavarski princ Lutipold, vlasnik licence "Kaltenberg" piva, zainteresiran za preuzimanje Jadranske pivovare a konačna ponuda očekuje se idućeg ponedjeljka.

Dodao je kako je bavarski princ zainteresiran za kupnju pivovare ili njezino uzimanje u najam, te da o tome pregovara s predstavnicima Pivovarne Laško. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 11:23:32
Novi komentar
nužno
nužno