« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BOŽIDAR KALMETA:

Radnici HŽ-a će povući tužbe i dobiti božićnice za prošlu godinu

Ministar Božidar Kalmeta kaže da je s radnicima sklopljena nagodba nakon što je sud odlučio da im se božićnice moraju isplatiti

HŽ božićnice
HŽ božićnice (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Hrvatske željeznice

,

,

Božidar Kalmeta

,

božićnice

,

Prasanti Nilayam

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u petak navečer je za HRT komentirao presudu Općinskog suda da Hrvatske željeznice radnicima koji su ih tužili moraju isplatiti božićnice.

Mediji su nedavno izvijestili kako je Zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćno prihvatio prvih stotinjak tužbi radnika naloživši da im njihove tvrtke isplate po još 750 kuna božićnice, koje se nisu isplatile na preporuku Vlade.

Kalmeta je podsjetio kako je jedan dio zaposlenih tužio HŽ pa su sada počele dolaziti presude. Napomenuo je kako je sklopljena nagodba da se radnici ove godine odreknu božićnica, povuku tužbe, a božićnice im se isplate za prošlu godinu.

>> Kalmeta mora zaustaviti propadanje HŽ-a ili odstupiti

Kalmeta ne smatra da je Vlada odgovorna za nastale sudske troškove, jer je tvrtkama Vlada samo preporučila da se dogovore sa sindikatima oko isplate božićnica.

Na pitanje hoće li biti smjena u HŽ-u, Kalmeta je rekao da je smjena uvijek bilo te dodao da će biti smijenjeni oni koji nisu spremni provoditi Vladin gospodarski program.

Odgovarajući na pitanje o razgovoru sa sindikatima, ministar Kalmeta je napomenuo kako su razgovarali o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) te izjavio da su sindikati tražili da se sve odluke unutar GSV-a donose konsenzusom.

Glede mogućeg povlačenja novog prijedloga Zakona o radu ministar je podsjetio kako su i ranije pozivali sindikate na zajednički razgovor o amandmanima te da su i dalje spremni na razgovor. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 09:33:54
Novi komentar
nužno
nužno