« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
TKO ZA NJIH BRINE?

Radnici "Đakovštine" tri mjeseca bez plaće

Uz neizvjesnost o radnim mjestima i budućnosti tvrtke, radnike je šokirao i podatak da na skladištima nema sirovina pa se ne može nastaviti ni proizvodnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

prosvjed

,

plaća

,

Đakovština

,

Mijo Matić

Zbog teškog stanja u đakovačkoj prehrambenoj tvrtki "Đakovština", koja ima višemilijunska dugovanja, danas je prosvjedovalo oko stotinu radnika koji za krizu tvrtke prozivaju upravu.

"Đakovština", tvrtka s oko 500 radnika, već duže vrijeme proživljava krizu iz koje se izlaz traži u pregovorima s osječkom tvrtkom "Žito" kao mogućim strateškim partnerom, što je danas radnicima potvrdio i predsjednik uprave đakovačke tvrtke Mijo Matić.

Stotinjak radnika u mirni prosvjed stupilo je spontano, tražeći prave informacije o stanju u tvrtki te isplatu plaća za listopad i studeni. Plaća se u "Đakovštini" isplaćuje u dva dijela, a tek manji dio radnika dobio je prvi dio listopadskog primanja.

Radnici su izrazili strah od neizvjesnosti za svoja radna mjesta, svoju i budućnost tvrtke, a čuo se i podatak da na skladištima "Đakovštine" nema sirovina te da se nema čime nastaviti proizvodnja. Pri susretu s predsjednikom uprave Matićem, u čiji je ured nahrupio dio prosvjednika, radnici su iznijeli niz primjedbi na račun uprave koju smatraju odgovornom za krizu tvrtke, a njene pojedine članove prozvali su za bogaćenje.

Šira javnost bavi se samo krizom brodogradilišta, Podravke, javnim poduzećima, a veliki su problemi i u Slavoniji, primjerice u "Đakovština". Želimo sačuvati svoja radna mjesta i plaće, bez obzira tko je vlasnik tvrtke, poručili su uz ostalo radnici izražavajući bojazan da je posrijedi scenarij da "jedan čovjek dođe do tvrtke". Predsjednik Uprave "Đakovštine" Mijo Matić najavio je za petak, 8. siječnja, isplatu zaostalog prvog dijela plaće za listopad, a za ponedjeljak dovršetak isplate listopadskog primanja.

Nakon toga slijedi dogovor za studeni, a plaće za prosinac su u obračunu, rekao je. Intenzivno se pregovara s mogućim strateškim partnerom, "Žitom" i ti pregovori idu dobro, kazao je uz ostalo Matić tijekom žučnog susreta s radnicima. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 19:29:19
Novi komentar
nužno
nužno