« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MONOTONIJA I RUTINA

Rad na traci zaglupljuje

Ako imate monoton posao koji ne traži uporabu sivih moždanih stanica, potreban vam je dodatan mentalni trening

Posao rad na traci
Posao rad na traci (Shutterstock)
Više o

posao

,

dosada

,

inteligencija

,

rutina

,

seks na javnom mjestu

Osobe koje rade na traci mentalno brže stare od zaposlenika s raznolikim aktivnostima na radnom mjestu. Mozak se, naime, kod monotonih zadataka isključuje, a ruke s vremenom rade same od sebe, objašnjavaju istraživači sa Sveučilišta Dortmund koji su promatrali 91 zaposlenika u tvornici Opela u Bochumu.

"Tzv. radno pamćenje mora se koristiti svakodnevno i redovito osvježavati novim informacijama. Zaposlenici koji obavljaju monotone zadatke morali bi se nakon radnog vremena posvetiti mentalnom treningu kako bi ponovno aktivirali sive stanice", savjetuje Michael Falkenstein s Instituta za psihologiju rada.

>>Uredski poslovi povećavaju rizik od raka prostate 

Aktivnosti mozga zaposlenika mjerene su elektroencefalografom (EEG). Ispitanici su bili podijeljeni u svije skupine, prema opisu radnog mjesta i dobi (po 23 mlađih i starijih radnika na traci, i po 23 mlađih i starijih radnika s drugačijim opisom posla). Pokazalo se da stariji zaposlenici koji ne rade na traci mentalno sliče mladima koji rade na traci, tj. da postižu gotovo jednake rezultate na psihometričkim testovima, što s obzirom na godine nije uobičajeno.

Zaposlenici s monotonim poslovima stoga bi trebali biti mentalno dodatno aktivni izvan radnog mjesta, a poslodavci bi se trebali pobrinuti za uvođenje raznolikosti među rutinske zadatke. 

27.08.2010. 20:32:00
Novi komentar
nužno
nužno